Jesienna kartoflanka
Artykuł zewnętrzny
Porcja dla 4 osób:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 litra bulionu mięsnego
- 600 g ziemniaków
- 1 papryka
- 2 pory sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać suszone przyprawy, wymieszać i dusić, dopóki nie zaczną pachnieć. Dodać bulion mięsny i zagotować. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki bezpośrednio do zupy; w ten sposób nie ściemnieje Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem. Oczyszczony por podzielić na 3 części, a potem pokroić je w cienkie talarki, opłukać, dodać do zupy i gotować. Przed podaniem na stół, zupę posolić i doprawić.