Jesienna kartoflanka

19 lutego 2011, dodał: anetka129
Artykuł zewnętrzny

Porcja dla 4 osób:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 litra bulionu mięsnego
  • 600 g ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 pory sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać suszone przyprawy, wymieszać i dusić, dopóki nie zaczną pachnieć. Dodać bulion mięsny i zagotować. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki bezpośrednio do zupy; w ten sposób nie ściemnieje Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem. Oczyszczony por podzielić na 3 części, a potem pokroić je w cienkie talarki, opłukać, dodać do zupy i gotować. Przed podaniem na stół, zupę posolić i doprawić.