„Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2” – recenzja
„Nie mam czasu, żeby przygotowywać zdrowe, dietetyczne posiłki do pracy” – czy zdarza Ci się tak mówić? Cóż… może i rzeczywiście nie masz zbyt wiele czasu, ale odkąd wydano książkę „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” nie masz też wymówki.
Karolina i Maciej Szaciłło to eksperci zdrowego, ekologicznego stylu życia. Małżeństwo pasjonuje się sztuką kulinarną i prowadzi wspólny blog oraz warsztaty i programy detoksykacyjne. Maciek współpracuje z telewizją oraz magazynem „Sens”, na łamach którego zdrowo „kucharzy”. Oboje podróżują, wychowują trójkę dzieci, medytują, jedzą i dzielą się dobrą energią, która jest siłą napędową pozytywnych zmian. Nie jest to pierwsza książka w ich dorobku, bo też pomysłów na urozmaicenie menu im nie brakuje. Nieustannie podejmują kolejne wyzwania, poznają nowe smaki, tworzą i udowadniają, że dietetyczne potrawy mogą zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia.
„Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” to kulinarna podróż przez odległe kraje, jaką każda z nas może odbyć we własnej kuchni. Kuchnia lankijska, izraelska, gruzińska, libańska i turecka, a nawet odchudzona wersja brytyjskiej, to tylko niektóre z wykorzystanych w menu. Wszystkie posiłki można zabrać ze sobą do pracy. Głównym zamierzeniem podczas pisania drugiej już części książki jest właśnie to, aby przenieść zdrowe nawyki także tam. Autorzy podpowiedzą, jak odpowiednio zapakować posiłek i cieszyć się świeżością smaku nawet po kilku godzinach. Przedstawili czytelnikom dwa warianty tygodniowego menu: na sezon jesienno-zimowy oraz wiosenno-letni. Dodali także specjalny rozdział dotyczący wyrobu własnego pieczywa. Nie można pozostać obojętnym na owe pyszności mając tę książkę w rękach.
Ucztę dla ciała i duszy autorzy skomponowali zgodnie z najnowszą piramidą żywieniową, konsultując każde z dań z Hanną Stolińską, dietetykiem klinicznym z Instytutu Żywności i Żywienia. Proponowana przez nich dieta jest zbilansowana i choć bezmięsna, zadbano o to, aby pokrywała zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia składniki.
Niejedna z nas czekała na inspirację, jaką odnaleźć można na kartach tej niezwykłej książki. Dania, których nazwy brzmią egzotycznie, a wyglądają jak misternie wykonane artystyczne dzieła, okazują się proste w przygotowaniu. Zachwycające zdjęcia, na których w wyrafinowany sposób ukazano każdą z potraw, kuszą zmysły.
To, co uderza najbardziej, to niezwykła, nie wyrażona wprost zachęta do celebrowania posiłków. Kunsztowne wykonanie ukazane na barwnych fotografiach, komentarze wprowadzające nas nieco w kulturę kraju pochodzenia dań, świadomość jakich składników odżywczych nam dostarczają – wszystko to skłania do potraktowania chwil spędzonych przy stole jak wyjątkowych momentów w ciągu dnia pełnego ruchu, pośpiechu, stresu powszedniego. Momentów, w których na kilka… kilkanaście minut oddajemy się rytuałowi zapewniającemu zdrowie i energię.
Iwona
Książkę poleca Wydawnictwo Zwierciadło – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja