Uroda uważana jest za wielki i bezcenny dar, pożądany i nietrwały, choć dziś jesteśmy coraz bardziej świadomi faktu, że w dużej mierze możemy go sobie podarować sami. Jeśli dbamy o siebie w wystarczającym stopniu, rozkwitamy i zachowujemy urodę na długie lata.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasz wygląd jest żywienie, które odpowiada też za nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję umysłu i ciała.
Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się właśnie
Czym takim wyróżnia się spośród licznych publikacji dotyczących sposobu odżywiania?
Po pierwsze, przystępnością zawartych w niej informacji, które zostały przekazane w sposób jasny, łatwy do zrozumienia i zapamiętania. Po drugie, poruszaniem zagadnień, które wciąż jeszcze traktowane są u nas marginalnie. Ogromna ilość książek i artykułów dostarcza nam cennych porad żywieniowych, jednak nieustannie prowadzone są w laboratoriach badania nad mechanizmami trawienia i oddziaływaniem przeróżnych składników na nasze organizmy. Naukowcy wciąż dostarczają nowych wiadomości w tej dziedzinie, co prowadzi do konieczności wydawania kolejnych publikacji, zawierających najnowsze wyniki badań i wskazówki do ich zastosowania w naszym codziennym życiu.
Książka składa się z dwóch części. Pierwsza objaśnia, jak przebiega proces trawienia, począwszy od jamy ustnej, przez żołądek i dwunastnicę, aż po jelito cienkie.
Dowiemy się, między innymi, czym są naturalne bariery detoksykacyjne naszego organizmu, dlaczego powinniśmy jeść regularne posiłki, jak organizm samodzielnie może pozbyć się szkodliwych złogów, czym jest odżywianie endogenne, czy możemy zapobiec siwieniu włosów, jakie skutki ma nietolerancja pokarmowa i dlaczego dieta bezglutenowa to więcej niż tylko moda.
Poznamy działanie enzymów i soków trawiennych. Odkryjemy przyczynę tycia, mimo zmniejszania ilości przyjmowanych kalorii. Zrozumiemy, jak ważny jest indeks glikemiczny, dlaczego rozregulowana praca trzustki prowadzi do odkładania się tłuszczu i jak substancje słodzące mogą stać się groźniejsze niż cukier.
Nie każdy z nas wie, że mimo bardzo zdrowej diety, możemy z własnej winy nie przyswajać wielu potrzebnych składników. Jak to zmienić? W bardzo prosty sposób, o którym przeczytamy w książce. Autorka pierwszej części zaprosiła do współpracy m.in. specjalistkę rehabilitacji neuropsychologicznej, dietetyczkę, technologa żywności i żywienia oraz terapeutkę.
Druga część obejmuje jadłospis dostosowany do pór roku oraz zgodny z różnymi grupami krwi. Jego autorką jest Bożena Biernot. Dla każdej z grup przygotowano aż 28 zestawów, każdy składający się z pięciu posiłków. Oprócz tego skomponowano też 28 zestawów rodzinnych, czyli takich, w których można przygotowywać te same dania dla całej rodziny, złożonej z osób mających różne grupy krwi. Uwzględniono w nich te artykuły spożywcze, które są obojętne dla jednych grup, a dla innych wskazane, w taki sposób, aby w menu nie znalazły się produkty szkodliwe dla którejkolwiek z nich. Jest to ogromne ułatwienie dla osób, które chcą wprowadzić zdrową dietę dla całej rodziny.
Na końcu książki znajdują się dwie tabele: jedna zawiera spis produktów bezglutenowych, a druga wykaz produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych z uwzględnieniem indeksu glikemicznego, liczbą kalorii oraz oznaczeniem, czy dla danej grupy krwi jest to produkt wskazany, obojętny czy zabroniony.
Książka „Jedz i bądź piękna!” to przewodnik ułatwiający wprowadzenie zdrowych zmian osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na naukę samodzielnego komponowania posiłków lub brakuje im rozeznania w kwestii żywienia, opierającego się na tylu ważnych dla naszego zdrowia kryteriach. To doskonały wstęp do trwałych zmian.
Iwona
Książkę poleca Wydawnictwo HELION – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja