Jednogarnkowy obiad z kurczaka. Gulasz z piersi kurczaka dla całej rodziny
Gulasz z piersi kurczaka to danie błyskawiczne, a jednocześnie przepyszne. Ten łatwy do wykonania gulasz z kurczaka to zdrowsza i zdecydowanie szybsza wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu z wykorzystaniem świeżej, słodkiej papryki. Danie jest aromatyczne i łatwe do przygotowania na jednej patelni. To fantastyczny pomysł na pyszny i sycący obiad w środku tygodnia.
Gulasz z kurczaka to jednogarnkowy posiłek, który uwielbiam przygotowywać, ponieważ mogę używać dużych ilości przypraw i mieszać różne sezonowe warzywa. To także pyszna wersja podania papryki, którą uwielbiam pod każdą możliwą postacią. Gulasz jest naprawdę łatwy do przygotowania, a czas gotowania jest krótki, więc taki gulasz to pomysł idealny na szybki obiad.
Węgierski gulasz tradycyjnie przygotowuje się z wołowiny, ale przygotowanie go z kurczakiem oznacza krótszy czas gotowania i zdrowszą potrawę. To po prostu idealny gulasz do wypróbowania, jeśli mamy ochotę na sycący obiad, ale brakuje nam czasu na długie gotowanie. Taki gulasz jest fantastycznym dodatkiem do ziemniaków, ale można go także podawać z kawałkiem chrupiącego chleba lub z kaszą (polecam orkiszową), ryżem lub świeżo ugotowanym makaronem.
Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi takiej dobrze znanej przyprawy jak przyprawa do kebaba i gyrosa (papryka słodka i chili, czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebula, kurkuma, ziele angielskie, goździki, kozieradka) oraz świeżej, słodkiej papryce, dojrzałości pomidorów oraz soczystości ostrej cebuli. Wielbicielom smaków mocnych doradzam dodatek papryki wędzonej oraz dodanie odrobiny cynamonu – smak i zapach potrawy w takim wydaniu potrafi zadziwić, a jednocześnie jest niezwykle wyrafinowany. Gulasz z piersi kurczaka możemy przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko jednej dużej patelni.
Do gulaszu możemy też dodać inne warzywa, jak marchew, pietruszka, seler czy cukinia, jednak wówczas czas gotowania jest nieco dłuższy. Dzisiaj przedstawiam wersję najbardziej prostą, najłatwiejszą i zarazem najszybszą. Do przygotowania potrzebujemy jedynie piesi z kurczaka, pomidora, paprykę i cebulę oraz odrobinę gęstej śmietany. Uwielbiam ten przepis. Mój mąż i nasz syn też. Jest łatwy w przygotowaniu i stanowi kompletny posiłek przygotowany błyskawicznie na 1 dużej patelni.
Przepis na gulasz z piersi kurczaka
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 2 duże dojrzałe, słodkie pomidory
– papryka świeża (kawałek żółtej i czerwonej)
– 1 cebula, może być szalotka
– 1 duży ząbek czosnku
– przyprawy: sól i pieprz czarny, przyprawa do kebaba i gyrosa, papryka wędzona i cynamon (wg uznania)
– gęsta śmietana (ok. 1 łyżki)
– oliwa z oliwek
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę. Obficie obsypać przyprawami i podsmażać mieszając ok. 5 min. Zdjąć łyżką cedzakową z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Dodać rozgniecione widelcem pomidory oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć ok. 5 minut uważając aby papryka się nie przypaliła. Dodać ponownie mięso oraz łyżkę śmietany. Dusić ok. 5-7 minut pod przykryciem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Posypać zieloną pietruszką.