Jeden składnik, który sprawi, że twoja mizeria będzie smakować inaczej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jeden składnik, który sprawi, że twoja mizeria będzie smakować inaczej

23 lipca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez dodatku mizerii. To jedna z najprostszych sałatek, która na stałe zadomowiła się na naszych stołach. Jak przygotować idealną mizerię?

Klasyczna wersja mizerii to oczywiście pokrojone w plastry ogórki z dodatkiem śmietany i przypraw. Czy jednak można stworzyć pyszną mizerię, nie używając śmietany? Z pewnością zainteresuje to szczególnie osoby będące na niskokalorycznej diecie, jak również kulinarnych poszukiwaczy. Mizerię można bowiem przygotować, korzystając z delikatnego jogurtu naturalnego. Ten jeden składnik ma wbrew pozorom dużą moc – potrafi całkowicie zmienić smak całej sałatki. Dziś przedstawimy oba warianty. Decyzja należy do ciebie, choć naszym zdaniem oba przepisy zasługują na uznanie, więc można korzystać z nich zamiennie.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Zacznijmy od bardziej klasycznej wersji. Mizeria ze śmietaną i koperkiem bardzo często gości na naszych stołach jako dodatek do dań mięsnych, a także uzupełnienie menu podczas grillowej uczty. Po mizerię szczególnie chętnie sięgamy wiosną, gdy w sklepach pojawiają się nowalijki (w tym przypadku interesują nas oczywiście ogórki), ale również latem, ze względu na jej orzeźwiający i lekki charakter. Do przygotowania mizerii ze śmietaną i koperkiem użyjemy ogórków gruntowych. Odpowiednią gęstość zapewni natomiast śmietana 18%. Dodamy również koperek oraz przyprawy nadające sałatce wyrazistego charakteru. Przydadzą się sól, pieprz, cukier oraz sok z cytryny. Taki zestaw najczęściej każdy z nas znajdzie w swojej kuchni, dlatego gdy nie mamy pomysłu na sałatkę, możemy przygotować właśnie mizerię.

Przygotowanie mizerii zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy umyć ogórki i obrać je ze skórki. Warzywa najczęściej kroimy w plasterki, a niekiedy w półplasterki, zwłaszcza w przypadku większych egzemplarzy. Wrzucamy je do miski, a następnie wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy wraz z sokiem z cytryny. Później wszystkie składniki dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem. Przed podaniem możemy polać mizerię dodatkową porcją śmietany z przyprawami.

Mizeria z jogurtem naturalnym

Każdy z nas zna klasyczną mizerię, a większość lubi jej smak. Czy oznacza to, że mizeria z jogurtem naturalnym, występująca w drugim prezentowanym przez nas przepisie, stoi na straconej pozycji? Niekoniecznie. Ta niestandardowa wersja również powinna znaleźć wielu fanów. Do jej przygotowania potrzebujemy zielonego ogórka, jogurtu naturalnego oraz podobnego zestawu przypraw, czyli soli, pieprzu i cukru. Dodatkiem, który nie pojawił się wcześniej, będzie tutaj odrobina octu.

Skład tego wariantu mizerii to nie jedyna różnica. Tym razem umyte i obrane ogórki trzemy bowiem na tarce o grubych oczkach. Później do ogórków dodajemy przyprawy wraz z odrobiną octu i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz wystarczy do mizerii wlać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Taka sałatka doskonale nadaje się do dań mięsnych, a latem świetnie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieszablonową mizerią zaskoczyć także gości przybyłych na grilla. Zwłaszcza, że realizacja przepisu jest niezwykle prosta i szybka!

Która mizeria – z jogurtem czy śmietaną – będzie częściej w tym roku gościć na twoim stole?

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz