Jarzynka MM by Yvonne
Artykuł zewnętrzny
- 1 mały brokuł
- 10 dkg suchej czerwonej fasoli
- 5 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Fasolę moczymy (najlepiej na noc), zlewamy wodę, zalewamy wodą świeżą i gotujemy do miękkości. Brokuła moczymy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy, gotujemy na parze. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dokładamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Wrzucamy resztę składników (oprócz czosnku), mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut (na średnim ogniu). Na końcu dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy, dusząc jeszcze przez minutę.
Smacznego!