Jarzynka MM by Yvonne

3 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały brokuł
  • 10 dkg suchej czerwonej fasoli
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Fasolę moczymy (najlepiej na noc), zlewamy wodę, zalewamy wodą świeżą i gotujemy do miękkości. Brokuła moczymy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy, gotujemy na parze. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dokładamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Wrzucamy resztę składników (oprócz czosnku), mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut (na średnim ogniu). Na końcu dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy, dusząc jeszcze przez minutę.

Smacznego!

file1259841792