Japońska zupa miso
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością)
włoszczyzna
1 serek tofu
1 pęczek szczypiorku
garść grzybków shiitake
włoszczyzna
1 serek tofu
1 pęczek szczypiorku
garść grzybków shiitake
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Ugotować wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody. Gotować przez 30 min. na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć warzywa. Do wywaru dodawać koncentrat zupy miso, lekko podgrzewać mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ilość dodawanego koncentratu zależy od gustu kucharza. Pokroić tofu w kostkę, posiekać szczypiorek. Do miseczek włożyć tofu i ugotowane grzybki, zalać zupą i przyozdobić szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, bo bardzo rozgrzewa.