Jambalaya – potrawa jednopatelniowa z Luizjany

7 marca 2011,
dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

To danie jest o tyle ciekawe, że można je zrobić z dostępnych sobie składników, z warzyw, które ma się akurat w lodówce, z różnych mięs i owoców morza. Co najważniejsze wszystko robi się na jednej patelni, a dobrze doprawiona jambalaya jest pyszna.

składniki:

  • 150 g ryżu krótkoziarnistego – 1,5 paczki
  • pół filetu z piersi kurczaka
  • 1 kiełbasa podsuszana, podwędzana, np myśliwska
  • 15 krewetek tygrysich
  • 2 młode drobne marchewki
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 1mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów( + 1 świeży ale niekoniecznie)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 cebula czerwona
  • kawałek zielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, chili (suszone, grubo mielone)
  • olej
  • Warzywa umyć, pokroić wedle uznania. Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w  zimnej wodzie, usunąć ogonki( ścisnąć ogonek i wykręcić). Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy:) Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut. Na patelnię dodać ziarenka ryżu ( krótkoziarnisty parboiled) i zalać ok 0,5l bulionu (woda+ 1 kostka drobiowa lub wołowa)lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką. Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem.

    Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni:)

    file1299499158



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.