Jamajskie polędwiczki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 pęczek zielonej cebuli, pokrojonej
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku, obrane
2 jalapeno, pokrojone
2 łyżki octu
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
2 małe polędwiczki
1 dojrzały ananas
Przygotowanie:
W maszynce lub blenderze rozdrobnić zieloną cebulkę, liście laurowe, czosnek, jalapenos, ocet, tymianek, ziele angielskie, sól i pieprz do otrzymania gęstej masy. Natrzeć polędwiczki pastą, owinąć w folię i przechowywać w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przygotować grill. Ostrym nożem, wzdłużnie przekroić ananasa poprzez koronę, aby otrzymać 8 klinów, pozostawiając zieloną koronę. Położyć polędwiczki na gorącym ruszcie grilla i piec 18 do 22 min. lub do momentu aż będą rumiane na zewnątrz, a w środku lekko różowe. Pod koniec grillowania mięsa położyć na ruszt kliny ananasa. Piec ok. 5-8 min., aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wyłożyć mięso i owoce na talerz. Mięso pociąć na plasterki i udekorować.