Witamina B12, czyli inaczej mówiąc kobalamina, istnieje w świadomości diagnostów oraz medyków już od ponad pięćdziesięciu lat. Pierwszy raz została bowiem wyizolowana w 1948 roku, lecz opisu swojej budowy doczekała się 8 lat później. Należy ona do witamin, które łatwo rozpuszczają się w wodzie i jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To jedne z niewielu właściwości tej witaminy. Jakie jeszcze znaczenie ma witamina B12? Podpowiadamy.
Jakie właściwości wykazuje witamina B12?
Witamina B12 jest tak naprawdę grupą związków, które w organizmie człowieka przeradzają się z jednej formy w drugą. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę jest niewielkie, bowiem wynosi średnio 2 miligramy, jednak dostarczanie jej nawet w takiej ilości z pożywieniem jest niezwykle ważne. Jej wchłanianie z przewodu pokarmowego odbywa się w jelicie krętym, a żeby sam proces mógł się rozpocząć, konieczna jest obecność czynnika wewnętrznego, czyli czynnika Castle’a, który wytwarzany jest w żołądku przez tak zwane komórki okładzinowe.
Jedną z najważniejszych właściwości witaminy B12 jest branie udziału w powstawaniu czerwonych krwinek. Ma także zbawienne działanie w przypadku funkcjonowaniu układu nerwowego. Konieczna jest do budowy otoczek mielinowych w nerwach, a także uczestniczy w tworzeniu przekaźników nerwowych. Wpływa również na zmiany metaboliczne tłuszczów oraz węglowodanów oraz bierze czynny udział w syntezie białek i przemianie kwasu foliowego do biologicznie aktywnych postaci. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę różni się w zależności od etapu życia. Największe będą miały kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Niedobory tej ważnej witaminy mogą skutkować szeregiem zaburzeń w organizmie ludzkim. Przede wszystkim tyczy się to nieprawidłowym funkcjonowaniem układu krwiotwórczego. Zbyt niski poziom witaminy B12 upośledza również wytwarzanie erytroblastów, prowadzi do przedwczesnego niszczenia ich w szpiku, a nieprawidłowe erytrocyty we krwi żyją zdecydowanie krócej. Efektem może być niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, czyli tak zwana niedokrwistość megaloblastyczna.
Objawy obejmują także ogólne symptomy anemii, jakimi jest osłabienie, wzmożona męczliwość, trudności z koncentracją czy zawroty głowy oraz objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak spadek masy ciała i utrata apetytu, utrata smaku oraz nudności. Charakterystyczne jest także pieczenie języka, którego barwa zmienia się na ciemnoczerwoną.