Jakie słomki zamiast plastikowych? 5 ekologicznych inspiracji

25 września 2020, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Plastikowe słomki to stały element wyposażenia większości lokali gastronomicznych. Są ogólnodostępne, niedrogie i praktyczne. Stanowią przyjemny element dekoracji stołów. Dlaczego zatem mielibyśmy z nich rezygnować? I czy są na rynku dostępne ekologiczne zamienniki, które będą równie praktyczne, a przy tym nie uszczuplą naszej kieszeni?

słomki

Zanieczyszczenie naszej planety tworzywami sztucznymi to jeden z głównych tematów coraz głośniejszych debat ekologicznych. Zalewające świat tony plastikowych śmieci negatywnie wpływają na środowisko naturalne. Dramatyczne zdjęcia okaleczonych przez plastikowe odpady fok i żółwi morskich widział każdy, a liczby mówią same za siebie.

Według danych szacunkowych co roku do oceanów dostaje się ponad 10 milionów ton śmieci z tworzywa sztucznego. Odpowiada to jednej ciężarówce wypełnionej plastikiem opróżnianej do morza co 60 sekund. Zużycie słomek w Polsce sięga aż 3 milionów sztuk dziennie (1,2 miliarda rocznie) co znacząco przykłada się do tych statystyk. Nie oznacza to jednak, że ze słomek należy zupełnie rezygnować. Oto lista 5 ekologicznych zamienników dostępnych na polskim rynku:

SŁOMKI METALOWE

Metalowe słomki to zdecydowanie najpopularniejszy i najczęściej wybierany rodzaj słomek ekologicznych. Są wielokrotnego użytku, co powoduje, że koszt zakupu zwraca się po kilkudziesięciu użyciach. Cechuje je wysoka wytrzymałość na uszkodzenia, dzięki czemu dobrze sprawdzają się w transporcie, w podróży oraz w towarzystwie dzieci. Ponieważ jednak metal przewodzi ciepło, metalowe słomki nie są zalecane do spożywania napojów gorących.

SŁOMKI SZKLANE

Słomki ze szkła są zdecydowanie najatrakcyjniejszą pod względem wizualnym opcją w ofercie słomek wielorazowych. Uznawane są za wyjątkowo higieniczne, ponieważ przezroczystość szkła ułatwia sprawdzenie czy zostały dokładnie wyczyszczone. Nie zmieniają smaku napoju oraz nie przewodzą ciepła, dzięki czemu można ich używać również do napojów gorących. Wada: szkło dość łatwo ulega uszkodzeniom i może stanowić zagrożenie, zwłaszcza dla najmłodszych użytkowników.

SŁOMKI PAPIEROWE

Słomki papierowe to najpopularniejszy rodzaj słomek jednorazowego użytku. Są w 100% biodegradowalne oraz stosunkowo niedrogie. Wykonanie z papieru z możliwością nadruku umożliwia produkcję słomek w najrozmaitszych wariantach kolorystycznych i wzorniczych. Największą ich wadą jest niska trwałość – papierowe słomki po pewnym czasie spędzonym w kubku czy szklance rozmiękają. Przeznaczone przede wszystkim do zimnych napojów.

SŁOMKI BAMBUSOWE

Są to słomki wielorazowego użytku wykonane z jednego z najtwardszych rodzajów drewna na świecie. Cechuje je trwałość (choć nie tak wysoka, jak w przypadku słomek metalowych), lekkość oraz pełna biodegradowalność. Ze względu na naturalną porowatość bambusa, słomki bambusowe absorbują smaki i zapachy, a co za tym idzie – trudno się je czyści.

SŁOMKI ZE SŁOMY

Słomki z wysuszonych łodyg pszenicy są najbardziej naturalną i prostą w swojej formie wersją słomek jednorazowego użytku. Ich główną zaletą jest niska cena oraz 100% ekologiczność. Rozkładają się w sposób naturalny i można je kompostować. Często wykorzystywane są jako rustykalny element dekoracyjny. Minus: są kruche, a ze względu na wąską średnicę nie nadają się do gęstych napojów.