Jakie ryby jeść jesienią, aby wspomóc swoją odporność?

14 września 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Okres jesienny sprzyja przeziębieniom. Aby uchronić się przed niechcianymi infekcjami, warto zadbać o swoją odporność przez cały rok. Nie od dziś wiadomo, że najbardziej skuteczne jest przemycanie witamin i mikroelementów w codziennej diecie. W takiej postaci są one najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu, a ryby stanowią ich doskonałe źródło! Podpowiadamy, jakie ryby jeść jesienią, aby wspomóc swoją odporność.

świeży łosoś

Jakie ryby jeść jesienią, aby wspomóc swoją odporność?

Okres jesienny sprzyja przeziębieniom. Aby uchronić się przed niechcianymi infekcjami, warto zadbać o swoją odporność przez cały rok. Nie od dziś wiadomo, że najbardziej skuteczne jest przemycanie witamin i mikroelementów w codziennej diecie. W takiej postaci są one najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu, a ryby stanowią ich doskonałe źródło! Podpowiadamy, jakie ryby jeść jesienią, aby wspomóc swoją odporność.

Halibut – źródło cennych witamin

Halibut zawiera duże ilości witaminy D, która jest kluczowa dla naszego zdrowia i dobrej odporności. Spożywając tę rybę, dostarczymy sobie witaminy B12, która wspomaga układ nerwowy, poprawia samopoczucie, a także zapobiega anemii. Jedząc halibuta, pokryjemy aż 83 procent dziennego zapotrzebowania na selen, regulujący pracę naszego układu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości potasu wzmocnimy układ krwionośny. Miłym dodatkiem będzie także poprawa wyglądu naszej skóry – wszystko dzięki zawartej w tej smacznej rybie niacynie. Halibut to świetne źródło białka. Na 100 gramów ryby przypada go aż 19 gramów! Podobnie jak dorsz, halibut należy do chudych ryb i jest szczególnie wskazany dla osób będących na diecie i dbających o linię.

Łosoś do zadań specjalnych

Nie bez powodu łosoś cieszy się bardzo dużą popularnością. Walory smakowe to tylko jedna z wielu zalet tej ryby. Łosoś zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny. Jego prawidłowe działanie jest podstawą naszego dobrego samopoczucia i wysokiej odporności. Kwasy tłuszczowe łagodzą alergie pokarmowe oraz stany zapalne. Zmniejszają ryzyko otyłości i związanej z nią cukrzycy typu drugiego, a także działają przeciwnowotworowo! Ryba ta jest bogata w witaminę D, witaminy B6 i B12, selen. Łosoś zawiera dużo białka i może być dobrą alternatywą dla drobiu i czerwonego mięsa.

Makrela bogata w kwasy Omega-3

Gdy chcemy uzupełnić niedobory kwasów Omega-3 w diecie, sięgnijmy także po makrelę wędzoną lub świeżą. Przy okazji dostarczymy naszemu organizmowi potrzebny selen oraz inne minerały, takie jak potas, magnez czy fosfor, a także witaminy A i D. Przysłużą się one poprawie naszej odporności. Makrelę bardzo łatwo przemycić w codziennej diecie w formie past, na kanapkach lub w sałatkach.

Węgorz wędzony pełen witamin i minerałów

Propozycją zamykającą naszą listę jest węgorz wędzony, pełny dobroczynnych składników. Spożywając tę rybę uchronimy się przed nadciśnieniem, udarem. Zadbamy o serce i układ krwionośny. Węgorz jest bogaty w dwa rodzaje zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Zawiera witaminę A odpowiadającą między innymi za dobry wzrok, witaminę C, D oraz witaminy z grupy B, które są bardzo przydatne we wspomaganiu odporności. Mięso węgorza zawiera mikroelementy takie jak żelazo, cynk, jod, a także potas, magnez i wapń.

Świeże ryby i wędzone jesienną porą będą stanowiły ogromny zastrzyk witamin i minerałów dla naszych organizmów. Warto sięgnąć po ryby ze sprawdzonego sklepu rybnego, który posiada w swojej ofercie naturalnie wędzone produkty bez substancji konserwujących.