Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych

16 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Z obniżonymi brzegami do naleśników, z wywiniętymi na zewnątrz do ryby, wreszcie podwójne do wyśmienitych omletów – czasy jednej patelni do wszystkiego odeszły w niepamięć.

Jeśli coś jest do wszystkiego, jest również do niczego – mówi przysłowie i dość dobrze wyjaśnia skąd wzięła się tak duża liczba naczyń kuchennych. Samych rodzajów patelni można wymienić kilkanaście: od patelni do duszenia, grillowania, smażenia naleśników, ryb, omletów, przez patelnie z powłokami granitowymi, ceramicznymi i bioceramicznymi i teflonowymi, po patelnie, które można używać w piekarniku jak brytfanny – różnorodność może oszołomić. Jak nie zagubić się w tym gąszczu?

 

 

– Po pierwsze musimy ustalić do czego konkretnie ma służyć patelnia lub zestaw patelni, po drugie należy określić jej optymalną średnicę i typ kuchenki, na której będzie używana – podpowiada Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka z Kocham-Jeść.pl. – Dopiero wówczas skupmy się na technologii, w jakiej naczynie zostało wykonane.

Miłośnikom placków i naleśników z pewnością przyda się patelnia o niskiej ściance, z dodatkowo ściętym brzegiem – dzięki  czemu naleśniki będzie można łatwo przewrócić. Taka patelnia powinna mieć również dobrej klasy powłokę nieprzywieralną. Ostatnim kuchennym hitem są wyjątkowo trwałe i zdrowe powłoki ceramiczne i bioceramiczne. – Bioceramika to prawdziwa  ,,ekologiczna rewolucja” w kuchni – twierdzi właścicielka Kocham-Jeść.pl. –  Naczynia wykonane w ten sposób zapewniają największą higienę użytkowania, a ze względu na fakt, że przy ich wytwarzaniu nie został użyty kwas perfluorooktwanowy, są wyjątkowo bezpieczne nawet dla dzieci. Naczynia z nowoczesnymi powłokami ceramicznymi i bioceramicznymi umożliwiają przygotowywanie potraw bez tłuszczu, a także ułatwiają utrzymanie garnków w czystości – dodaje.

W sezonie urlopowym przyda się specjalna patelnia do smażenia ryb. Jej wywinięte na zewnątrz ścianki ułatwiają przewracanie nawet dużych kawałków delikatnej i łatwo rozpadającej się ryby. Latem, kiedy jest masa świeżych warzyw przydatne są również woki i patelnie do duszenia. Wok, tak mocno kojarzący się z kuchnią wschodnią i gotowaniem na otwartym ogniu, został dostosowany do potrzeb europejskich kucharzy. Coraz częściej można znaleźć woki  do używania na płytach ceramicznych i indukcyjnych.

– W przypadku woka najważniejsze jest, aby cała powierzchnia naczynia rozgrzewała się równomiernie. Wydawało się, że będzie to możliwe tylko w sytuacji, gdy płomienie ogarną wok z każdej strony, co powodowało, że na nowoczesnych kuchenkach woki nie zdawały egzaminu. Jednak lekkie spłaszczenie dna woka oraz wykonanie go z nowoczesnych materiałów sprawiły, że specjały kuchni wschodniej można teraz przygotować nawet na płytach indukcyjnych – wyjaśnia Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka.

Patelnie grillowe to rozwiązanie dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą używać na co dzień grilla. Wybierając je dobrze jest zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana oraz na ciężar patelni – cięższe dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu przyrządzane przysmaki będą bardziej przypominały te z prawdziwego grilla.

Letnie śniadania cudownie urozmaicą puszyste omlety. Najprostszym sposobem równomiernego usmażenia omletów jest podwójna patelnia. Zamiast przekładać delikatny omlet i narażać go na rozerwanie, wystarczy postawić patelnię na płycie „dnem do góry”.

Jest też coś dla osób, które nie mają w kuchni wiele wolnego miejsca. Patelnia ze składaną rączką zajmie mniej miejsca w szufladzie na naczynia.

Zdjęcia produktów są własnością producentów. Użyczone przez Kocham-Jesc.pl

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych

  1. avatar Dobrodziejka pisze:

    nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów patelni!

Dodaj komentarz