Jakie menu weselne cieszy się powodzeniem?

10 maja 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wesele to okazja nie tylko do wspólnej zabawy i tańców, ale też biesiadowania przy stole i raczenia się smakołykami wybranymi przez Parę Młodą.

Jakie menu weselne cieszy się jednak największym powodzeniem wśród gości i jest gwarancją udanej imprezy pod względem kulinarnym – zapytaliśmy o to eksperta od wesel Pana Krzysztofa Staszewskiego z Weselnego Dom Strażaka, który w tej branży jest już od dłuższego czasu i ma spore doświadczenie w tej dziedzinie.


Panie Krzysztofie, czy na weselu podawać dania regionalne, bardziej wyszukane czy też tradycyjne?

Każdy region rządzi się swoimi potrawami, to jest oczywiste i to też zobowiązuje. W związku z tym, warto podać chociaż kilka potraw regionalnych bo tego oczekują goście. Dobrze i smacznie przyrządzona potrawa, będzie się zawsze cieszyć powodzeniem, szczególnie wśród przyjezdnych gości, którzy na co dzień nie jadają tak przyrządzonych dań. Jak zauważyłem przez te lata prowadzenia domu weselnego zawsze na 100 % sprawdzi się tradycyjne menu, czyli nasz polski rosół, kilka rodzajów mięs na drugie danie, kolorowe surówki a na deser wypieki domowe.

Czy nadal cieszy się powodzeniem wiejski stół, który swojego czasu święcił tryumfy?

Oczywiście nikt nie pogardza bufetem wiejskim, tym bardziej, że wyroby jakie się tam stawia powinny być wykonane najlepiej bezpośrednio przez restaurację. Ja osobiście dysponuję własną wędzarnią i produkty na wiejskim stole są zawsze świeżutkie, bez konserwantów a co najważniejsze zrobione według staropolskich receptur – goście zawsze chętnie skubną pysznej wędzonej kiełbasy, pasztetu czy szyneczki. Jednak są też osoby, które z wiejskiego bufetu nie korzystają w ogóle – głównie Panie trzymające linię i będące zwolenniczkami mniej kalorycznych potraw.

Czy na weselu jest wskazane podanie dań kuchni np. orientalnej, meksykańskiej czy włoskiej – tym bardziej, że spodziewamy się gości z innego kraju?

Osobiście odradzam, dlatego, że goście z zagranicy pragną skosztować na weselu właśnie naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni i jest to dla nich swojego rodzaju atrakcją. Osobiście miałem taki przypadek, kiedy na weselu spodziewano się gości z Włoch i Młoda Para zażyczyła sobie potrawy właśnie tej kuchni. Nie był to jednak strzał w dziesiątkę: Włosi mają przecież swoją wspaniałą, aromatyczną kuchnię u siebie na co dzień a tutaj chcą raczyć się smakołykami naszej kuchni. Zresztą przygotowanie tych dań wymaga zastosowania oryginalnych produktów z tego kraju i co też nie bez znaczenia doskonałej znajomości tej kuchni – a to nie jest łatwe. Dlatego lepiej postawmy na nasze rodzime przysmaki, bo goście z zagranicy bardzo cenią sobie nasz bigos i pierogi…

Jakich rad udzieliłby więc Pan Młodym, którzy zamierzają ustalić menu weselne i uraczyć swoich gości po królewsku?

Po prostu musimy spojrzeć na to oczami gości czyli kierować się ich gustem a nie swoimi osobistymi preferencjami. Należy zwrócić uwagę, czy będą goście bardziej zapoznani ze smakami światowej kuchni z bardziej wyrafinowanym i wysublimowanym gustem kulinarnym, czy też osoby z naszego otoczenia, których zadowoli pyszny domowy rosół i aromatyczna pieczeń. Należy wziąć pod uwagę upodobania muzyczne, aby wszystko się komponowało. Absolutnie odradzam organizowanie kuchni niemieckiej czy hiszpańskiej – choć jest naprawdę smaczna na wesele! Takie dania zostawmy sobie na inne przyjęcie lub ewentualnie na poprawiny. Według moich spostrzeżeń, ważne jest aby potrawy były przygotowane wyśmienicie, ze świeżych komponentów, ciasta domowej roboty, można też podawać drób rzadziej goszczący na naszych stołach, czyli zrezygnujmy z już dość oklepanego kurczaka  na korzyść gęsiny czy kaczki.

Może Pan na koniec podać swoje przykładowe menu, które cieszy się u Pana nie słabnącym powodzeniem?

Proszę bardzo, polecam kilka zestawów do wyboru oto one:

Zestaw I

Tradycyjny rosół drobiowo-wołowy z makaronem
Rolady śląskie
Udka z kurczaka pieczone
Schab faszerowany grzybkami
Zestaw surówek
Mizeria
Surówka z kapusty pekińskiej
Ziemniaczki z koperkiem
Kluski śląskie
Dufinki
Deser lodowy z malinami na gorąco

Przekąski zimne

Śledzik w oleju w zaprawie korzennej
Śledzik w śmietanie z rajskim jabłuszkiem na sałacie
Tymbaliki drobiowe
Półmisek pieczonych mięs
Półmisek wędlin
Sałatka jarzynowa tradycyjna
Sałatka z ananasa w sosie czosnkowym
Jajka w sosie tatarskim
Warzywa i grzybki marynowane- nieodłączne towarzystwo do weselnego kielicha

Dania ciepłe serwowane

Szaszłyk drobiowy płonący z ryżem i warzywami z sałatką na pikantno
Strogonoff w chlebku

Zestaw II

Tradycyjny rosół drobiowo-wołowy z makaronem
Rolady śląskie
Udko z kurczaka pieczone
Kotlet schabowy z kostką
Fileciki z kurczaka w cieście
Kapusta czerwona zasmażana
Surówka z marchewki z rodzynkami i pomarańczą
Kapusta pekińska z kukurydzą
Kluski śląskie
Ziemniaczki z koperkiem
Ziemniaki opiekane-grule

Przekąski zimne

Śledzik po japońsku
Śledzik w śmietanie
Półmisek pieczonych mięs
Półmisek wędlin
Szynka w galarecie z nadzieniem chrzanowym
Sery francuskie z rodzynkami i orzechami
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatka z ananasa w sosie czosnkowym
Jajka w sosie tatarskim w otulinie z szynki
Warzywa i grzybki marynowane

Dania ciepłe ser

Schab po szwajcarsku z frytkami i fasolką szparagową w masełku i tartej bułce
Bogracz z chlebkiem
Barszcz czerwony z krokiecikiem

Zestaw 3

Wyśmienita zupa z borowików
Kotlet schabowy po zbójnicku
Rolady śląskie
Pałeczki z kurczaka pieczone
Pieczeń z karczku w sosie własnym
Kotlet de volaille
Kluski śląskie
Ziemniaczki po polsku z koperkiem
Frytki lub grule
Surówka z czerwonej kapusty
Zestaw surówek
Kapusta na gorąco z grzybkami
Deser lodowy płonący z bakaliami i bitą śmietanką

Przekąski zimne

Tymbaliki drobiowe
Śledzik w sosie tatarskim
Śledzik w oleju w zaprawie korzennej
Jajka faszerowane
Półmisek pieczonych mięs
Półmisek wędlin
Deska serów francuskich z orzechami i rodzynkami
Roladki szynkowe z nadzieniem chrzanowym w galarecie
Patera owocowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatka królewska drobiowa
Warzywa i grzybki marynowane nieodłączne towarzystwo do weselnego kielicha

Dania ciepłe serwowane

Ragout z sarny z leśnymi grzybkami
Szynka pieczona w kapuście
Barszcz czerwony z pasztecikiem

Ciasta i ciasteczka

Mieszanka kruchych ciasteczek
Sernik wiedeński
Szarlotka
Orzechowy przekładaniec

serdecznie dziękuję za rozmowę a przyszłych Państwa Młodych do odwiedzenia strony Pana Krzysztofa – www.dom-weselny.net.pl


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.

FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...