Jakie kawy pijemy najczęściej?

3 marca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kawa jest znana w naszym kraju już od dłuższego czasu, bo od okolic XVII wieku. Kilkaset lat doświadczenia w tym zakresie pozwala wyodrębnić najpopularniejsze wśród Polaków gatunki kaw, które cieszą się najszerszym uznaniem naszych rodaków.

Jakie są najpopularniejsze gatunki kaw?

Nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie, największą popularnością cieszą się kawy dwóch gatunków: arabica oraz robusta. Obydwie te odmiany różnią się między sobą jeśli chodzi o smak oraz zawartość kofeiny. Jednak bez względu na to, który z rodzajów preferujesz, warto wybrać sprawdzony sklep z kawą, w którym kupisz ziarna najwyższej jakości.

Kawa arabica jest stosunkowo delikatna w smaku, a nuty, jakie można w niej wyczuć, zależą od stopnia obróbki, jakiemu ją poddano. Palenie kawy może bowiem pomóc wydobyć pełny aromat. W przypadku arabiki wyczuwalne mogą być różne nuty – od słodkich, czekoladowych, poprzez orzechowe, aż po orzeźwiające owoce. Arabica jest według wielu badań opinii najpopularniejszym typem kawy z uwagi na swój łagodny smak.

Z kolei robusta cechuje się znacznie bardziej wyrazistym smakiem, nieco gorzkawym. To sprawia, że robusta nie należy do odmian, które posmakują każdemu, jednak zdecydowanie ma swoich zwolenników. Jest jednak znacznie łatwiejsza w uprawie, w związku z czym bywa tańsza od arabiki.

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Skoro już wiesz, jakie gatunki wypala palarnia kawy, to warto zorientować się w najpopularniejszych rodzajach kawy, pijanych na całym świecie. Choć wskazać można znacznie więcej rodzajów napojów kawowych, to właśnie te cztery podbiły kubki smakowe wielu osób.

1. Espresso

To chyba najbardziej podstawowy typ kawy, stosunkowo prosty do przyrządzenia i stanowiący bazę dla wielu innych rodzajów. Espresso jest niezwykle intensywne i zawiera znaczną dawkę kofeiny, w związku z czym nie przypadnie do gustu każdemu. Trudno odmówić mu właściwości pobudzających, w związku z czym najczęściej pija się je o poranku.

Do przygotowania pysznego espresso, niezbędna jest wysokiej jakości, świeżo zmielona kawa i niewielka ilość wody (około 30 ml).

2. Americano

To właściwie odmiana espresso, tyle że przygotowywana z większą ilością wody. Swoją nazwę zawdzięcza Ameryce, z której to się wywodzi. Zazwyczaj podczas jej parzenia używa się podwójnej ilości wody z zastosowaniem tej samej porcji zmielonych ziaren co do espresso. W efekcie uzyskuje się nieco delikatniejszy smak i większą ilość kawy, co odpowiada szerokiemu gronu kawoszy.

3. Cappuccino

To rodzaj mlecznej kawy, przygotowywanej w oparciu o espresso. Tradycyjne cappuccino tworzy się poprzez połączenie porcji espresso ze spienionym mlekiem, a całość podaje się w niewielkiej filiżance. W efekcie uzyskuje się napój o delikatnym, mlecznym smaku. Można ją przyozdabiać, tworząc na powierzchni cappuccino na przykład eleganckie wzorki z kakao.

4. Cafe latte

Ten rodzaj kawy zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom mlecznych napojów. Powstaje w wyniku połączenia identycznych porcji kawy i ciepłego, spienionego mleka. Serwuje się ją w wysokiej szklance i nierzadko łączy również z różnego rodzaju dodatkami. Stanowi idealną bazę dla słodkich syropów i nie tylko.

Powyższe kawy są najpopularniejsze, jednak znaleźć można również wiele innych rodzajów tego napoju. A Ty, jakiej kawy się napijesz?