Jaki wpływ mają słodycze na nasze samopoczucie?

30 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choć cukier w nadmiarze szkodzi, nie warto całkowicie z niego rezygnować. Jego spożywanie ma niemały, a dodatku pozytywny wpływ na naszą kondycję psychiczną. Dlatego dobrze jest sięgać po słodkości, byle w rozsądnych ilościach. Odkrywamy całą prawdę na temat wpływu cukru na samopoczucie.

dieta

Cukier a zdrowie psychiczne

Węglowodany, czyli cukry, mają największe znaczenie dla działania naszego mózgu. Są bowiem głównym źródłem energii dla neuronów. By szare komórki mogły funkcjonować w prawidłowy sposób, potrzebują stałego dopływu “paliwa” w postaci glukozy, która pokrywa aż 90 proc. ich zapotrzebowania na energię.

Wzmożony wysiłek fizyczny, ale i umysłowy sprawiają, że zapotrzebowanie organizmu na węglowodany wzrasta. Nadwyżka glukozy magazynowana jest w postaci glikogenu przez wątrobę. We krwi zdrowego człowieka stężenie cukrów jest w miarę stałe. Dzięki temu cały organizm może na bieżąco korzystać z jego zapasów zgromadzonych w wątrobie, a my zachowujemy sprawność fizyczną, umysłową, a przy okazji cieszymy się też dobrym samopoczuciem.

Spory “zastrzyk” węglowodanów w postaci cukru (glukozy, fruktozy, skrobi itd.) sprawia, że mózg zaczyna produkować wzmożoną ilość serotoniny, czyli związku chemicznego mającego niebagatelny wpływ na odczuwanie przyjemności. Świetnie o tym wiemy, dlatego w stresujących momentach lub gdy jesteśmy przemęczeni – również psychicznie – odruchowo sięgamy po coś słodkiego. Dostarczając sobie w ten sposób węglowodanów, odczuwamy spokój, ponieważ nasz mózg się o wiele łatwiej relaksuje i zauważamy u siebie często automatyczną poprawę nastroju.

By dowiedzieć się, dlaczego jeszcze nie warto rezygnować z cukru warto zajrzeć na https://uczymyjakslodzic.pl/dlaczego-nie-nalezy-rezygnowac-z-cukru/.

Słodycze na poprawę nastroju

Gdy jesteśmy głodni, stajemy się poddenerwowani, łatwo wyprowadzić nas z równowagi i zestresować. To normalne działanie naszego układu nerwowego i hormonalnego. Obniżenie poziomu glukozy we krwi sprawia, że budzą się w nas mechanizmy, których cel jest tylko jeden – zaspokoić głód. Oczywiście taki spadek energii i nastroju ma związek nie tylko z niedoborem cukru, ale także białka oraz tłuszczu. Dlatego ważne jest, by jadać regularne, zbilansowane posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników, w tym węglowodanów w postaci cukrów.

Po zjedzeniu czegoś słodkiego wiele osób odczuwa zadowolenie i nic w tym dziwnego, ponieważ wraz ze spożyciem cukru, w naszym mózgu wytwarzany jest hormon szczęścia, czyli serotonina. Jest ona bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym. Produkuje ją tryptofan – aminokwas białkowy, który transportowany jest do mózgu wraz z krwią. Po drodze musi jednak “konkurować” z innymi aminokwasami, przez co dociera do mózgu wolno i tylko w części.

Gdy zjemy coś słodkiego i poziom glukozy w naszej krwi wzrośnie, tryptofan “zjawia się” w  mózgu o wiele szybciej i w o wiele większej ilości. Dzięki temu wytwarza się spora dawka serotoniny, a my czujemy się szczęśliwi. W tym tkwi sekret antydepresyjnego działania słodyczy. By dowiedzieć się, w jaki jeszcze sposób cukier poprawia nastrój warto odwiedzić stronę https://uczymyjakslodzic.pl/jak-cukier-poprawia-nastroj/.

Warto zwrócić uwagę na to, po jakie słodkości sięgamy, by poprawić sobie nastrój. Świetnym wyborem będzie dobrej jakości czekolada, która – poza sporą dawką cukru – dostarczy naszemu organizmowi również korzystne – szczególnie dla mózgu – tłuszcze roślinne. Zanim ze sklepowego regału ściągniemy słodycze, przeczytajmy etykietę. Im skład będzie prostszy, tym zdrowiej. Starajmy się też przygotowywać domowe słodkości.

Zmiany emocjonalne po spożyciu cukru

Z uczuciem przyjemności towarzyszącym spożywaniu słodkich pokarmów już się rodzimy. Gdy noworodkowi podamy słodki płyn, możemy zauważyć u niego silniejszy odruch ssania, mniejszą płaczliwość, większą skłonność do bycia zrelaksowanym, co często objawia się nie tylko ogólnym rozluźnieniem, ale i uśmiechem na twarzy.

Poza serotoniną, która reguluje między innymi nasz nastrój, w momencie wzrostu poziomu glukozy we krwi, pobudzony zostaje endogenny układ opioidowy, w efekcie czego wydzielają się endorfiny. W naszym mózgu znajduje się tzw. układ nagrody. Gdy zjemy coś słodkiego, opioidy sygnalizują w nim przyjemność. To właśnie dlatego spożycie cukru szybko poprawia nasze samopoczucie.

Z konsumpcją cukru związany jest też mechanizm samospełniającej się przepowiedni. Słodycze poprawiają nam nastrój nie tylko z powodu reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie na skutek ich spożycia, ale również dlatego, że wierzymy, że ich zjedzenie przyniesie właśnie taki efekt. Oczekujemy tego i jesteśmy o tym przekonani, ponieważ przyzwyczailiśmy się do tego, że tak właśnie działa na nas słodkie co nieco.

Pamiętajmy o tym, że na dobre zdrowie nie składa się tylko świetna kondycja fizyczna, ale również psychiczna. Dlatego sprawiajmy sobie słodkie przyjemności, tyle że z umiarkowaną częstotliwością i w rozsądnych ilościach. Dołączmy do tego zbilansowane, regularne posiłki i codzienną aktywność, w postaci chociażby spacerów. Dzięki temu zachowamy życiowy balans, będziemy szczęśliwsi i pełni dobrej energii.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...