Jaką kupić frytkownicę? Krótki poradnik przed zakupem

15 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Frytkownice tu urządzenia niezastąpione w wielu sytuacjach. Używane są nie tylko w profesjonalnych kuchniach w lokalach gastronomicznych, ale również w wielu polskich domach. We fryturze nie tylko przygotujemy frytki, ale również upieczemy inne produkty, szczególnie te wymagające opanierowania. Przed wyborem frytury należy upewnić się, że wiemy jaki rodzaj urządzenia będzie nam potrzebny. W tym wprowadzeniu postaramy się podpowiedzieć – jakie dostępne frytury znajdziemy w sklepach oraz po którą z nich warto sięgnąć w jakiej sytuacji.

frytki

Frytkownica – jak to działa i co można usmażyć?

Działanie poszczególnych dostępnych frytkownic może być nieco odmienne. Najczęściej jednak mechanizm jest dość prosty i polega na podgrzewaniu oleju za pomocą obecnej wewnątrz gałki. Po podniesieniu temperatury olej przejmuje większość energii cieplnej, co umożliwia smażenie produktów. Kontrola działania urządzenia odbywa się za pomocą prostego w obsłudze pulpitu, może mieć postać zarówno analogową (np. pokręteł), jak i elektroniczną.

Choć wiele osób podejrzewa, że we frytkownicach poddajemy obróbce wyłącznie ziemniaki, to jednak urządzenia te mają o wiele szersze zastosowanie. Same frytki to potrawa, którą można wykonać z różnych innych warzyw. Do równie często wykorzystywanych należą marchew, bataty, cukinia. Każde z tych warzyw można „zamienić” we frytki właśnie za pomocą frytury. Ponadto, we frytkownicy możemy opanierować dania gotowe – takie jak pierogi, krokiety czy naleśniki.

W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszy się używanie frytkownicy do obróbki termicznej różnego typu mięs – zarówno mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina), jak i ryby i owoce morza.

Frytkownica beztłuszczowa

Frytkownice beztłuszczowe to hit ostatnich lat. Z roku na rok zyskują na popularności ze względu na ich niezwykle korzystne parametry i pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wbrew pozorom, produkty usmażone we frytkownicach beztłuszczowych są nie mniej smaczne niż te z frytkownic tradycyjnych.

Zdecydowaną zaletą frytkownic beztłuszczowych jest brak konieczności wymiany oleju, który regularnie ulega zużyciu. Każdy właściciel frytkownicy wie jak bardzo nieprzyjemnym obowiązkiem jest regularna wymiana zużytego tłuszczu. W jego trakcie łatwo zabrudzić całe urządzenie, ulać duże porcje oleju lub nasiąknąć olejem swoje ubranie.

O czym warto pamiętać w trakcie zakupu?

Do najważniejszych parametrów każdej frytury należy moc danego urządzenia. Znajdziemy zarówno te słabsze, jak i mocniejsze – pracujące w zakresie od 800 do 2200 W. Mocniejsze to urządzenia przemysłowe, które nie do końca mogą nadawać się do użytku domowego. We frytkownice o różnej mocy zaopatrzysz się na: https://horecapolska.pl/frytkownice.

Pojemność zbiornika na olej to kolejna ważna cecha. Od niej zależeć będzie ilość produkowanych frytek. Najmniejsze frytury to te o zbiorniku o pojemności mniejszej niż 1 litr. Urządzenia największe są w stanie pomieścić nawet 4 litry oleju. Nie mniej istotna jest pojemność koszyka, która zwykle jest mniejsza niż pojemność samego zbiornika na olej. Pojemność koszyka określa się w kilogramach i wynosi ona zwykle od 0,5 kilograma do nawet 1,5.