Jaka dieta jest zalecana w medycynie mitochondrialnej? Możesz się zdziwić!
Medycyna mitochondrialna rozpowszechnia stwierdzenie, że życie każdej komórki jest zależne od jej mitochondriów. W związku z tym zaleca leczenie oraz profilaktykę ukierunkowaną na ochronę mitochondriów. Jednym ze sposobów na zachowanie organizmu w zdrowiu oraz dobrej kondycji ma być dieta mitochondrialna. Dowiedz się, jaka dieta jest zalecana według specjalistów tej dziedziny.
Czym jest dieta mitochondrialna i co powinno się w niej znaleźć? Dieta mitochondrialna opiera się przede wszystkim na produktach, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz działaniem wolnych rodników. Znajdziemy w niej głównie produkty, które dostarczają nam cennych antyoksydantów. Wbrew pozorom są to składniki powszechnie znane, a na dodatek obecne w każdej kuchni. Należą do nich np.:
- pomidory i brukselka, które zawierają cenny dla naszych mitochondriów kwas alfa liponowy. Substancja ta jest naturalnie wytwarzana w organizmie ludzkim. Wspomaga radzenie sobie z wieloma chorobami takimi jak cukrzyca czy choroby neurodegeneracyjne;
- cytrusy, papryka, brokuły i inne składniki, w których znajdziemy witaminę C. Jest to jeden ze znanych przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnym uszkodzeniom mitochondriów;
- rośliny strączkowe – zawierające między innymi magnez oraz żelazo. Te cenne pierwiastki ułatwiają transport tlenu do mitochondriów, a jednocześnie mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób układu nerwowego, serca, wątroby, tarczycy;
- Zdrowe tłuszcze, w tym oliwa z oliwek oraz produkty mięsne – które zawierają słynny koenzym Q10, znany z kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Q10 to cenna substancja wspierająca organizm m.in. w chorobach sercowo-naczyniowych oraz w przebiegu cukrzycy;
- produkty odzwierzęce – takie jak wołowina i ryby. Zawierają L-karnitynę, która jest znana zwłaszcza w środowisku sportowym. Z punktu widzenia mitochondriów zapobiega chorobom wątroby, serca oraz układu nerwowego. Z kolei ryby są najlepszy źródłem kwasów omega-3, które również działają ochronnie na mitochondria.
Medycyna mitochondrialna a cena diety
Dieta ułożona zgodnie z zaleceniami medycyny mitochondrialnej wcale nie musi być droga. Bazuje na podstawowych składnikach żywieniowych, które większość z nas ma w kuchni. Żeby rozpocząć jej stosowanie, nie są zatem potrzebne duże nakłady finansowe, a jedynie wiedza na temat układania takiej diety. Zgodnie z jej zaleceniami, najlepsza dla naszych mitochondriów jest dieta niskoglikemiczna, która utrzymuje poziom cukru i insuliny we krwi na stałym poziomie. Ważna jest również redukcja ilości węglowodanów czy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczów, które są nośnikiem energii. Dietę mogą uzupełnić preparaty mitochondrialne, jeśli nie jesteśmy w stanie samodzielnie zadbać o odpowiednią podaż wszystkich składników. Dieta mitochondrialna to zatem taka, w której na pierwszym miejscu nie liczą się kalorie, a składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Ponadto dieta ta wyklucza pokarmy, które nie są dobrze tolerowane przez organizm, np. z powodu alergii – więcej o jej założeniach można przeczytać na portalu medycyny mitochondrialnej Mito-Med.
Medycyna mitochondrialna a lekarze
Do założeń medycyny mitochondrialnej coraz częściej odwołują się lekarze. Wynika to głównie z faktu, że ta gałąź medycyny zakłada, że leczenie chorób powinno rozpoczynać się na poziomie ich przyczyn, a nie skutków, jak ma to miejsce w przypadku medycyny konwencjonalnej. Medycyna mitochondrialna może być odpowiedzią nawet na poważne choroby, takie jak cytopatie mitochondrialne – są to choroby, które są związane z uszkodzeniem lub zaburzeniami genetycznymi występującymi w obrębie mitochondriów. Ich objawy mogą obejmować różne sfery życia człowieka, głównie atakując organy i tkanki o największym stężeniu mitochondriów (mózg, serce, mięśnie itd.). Według specjalistów medycyny mitochondrialnej do leczenia większości schorzeń trzeba podchodzić holistycznie, uwzględniając rolę mitochondriów i ich wpływu na zdrowie organizmu ludzkiego. Obie gałęzie medycyny stanowią jednak wzajemne uzupełnienie.