Jak zrobić przetwory w zmywarce? Ten trik przyspiesza pasteryzowanie

Avatar photo
17 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Obfitość owoców i warzyw skłania nas do robienia zapasów na zimę. Do słoików trafia większość plonów natury, a możliwości ich przechowywania pozwalają na zachowanie wartości odżywczych. Kluczowym procesem do utrwalenia przetworów jest ich pasteryzacja. Jak zrobić to szybciej i skuteczniej przy użyciu zmywarki?

W naszych domach coraz częściej pojawiają się zmywarki. Pozwalają na uniknięcie żmudnej pracy po posiłku i rozwiązują problem piętrzących się naczyń w zlewie. Ich praca pozwala paniom domu na zaoszczędzenie kilku godzin miesięcznie. Niewiele osób jednak wie, że zmywarka może być też wykorzystana podczas przygotowywania przetworów na zimę. Wystarczy wiedzieć, jak jej użyć, aby uzyskać naprawdę dobre rezultaty w krótkim czasie.

przetwory

Zrób przetwory w zmywarce

Użycie zmywarki do pasteryzacji napełnionych słoików pozwala przygotować przetwory szybko i bez zbędnego bałaganu. Od ich szczelnego zamknięcia zależy przecież trwałość zawartości. Nie ma nic gorszego, niż przekonanie się w środku zimy, że wiele naszych zapasów po prostu zepsuło się. Aby słoiki nie otworzyły się podczas przechowywania, trzeba zapewnić im odpowiednie i nieuszkodzone nakrętki. Powinniśmy też sprawdzać co jakiś czas, czy pokrywki nie są wybrzuszone, co jest pierwszym objawem tego, że w środku jest powietrze i przebiega fermentacja. Aby temu zapobiec, warto pasteryzować nasze przetwory w zmywarce. Wystarczy je ułożyć w komorze urządzenia, przekręcając je do góry dnem. Powinny oczywiście być mocno zakręcone, aby nie doszło do niekontrolowanego wycieku zawartości. Ustawiamy program na temperaturę ok. 70 stopni, aby skutecznie przeprowadzić proces pasteryzacji.

O tym pamiętaj, aby słoiki się zamknęły

Przygotowywanie przetworów obejmuje kilka etapów, których nie wolno pominąć. Pierwszym jest wybór zdrowych i nieuszkodzonych warzyw i owoców oraz ich dokładne umycie i oczyszczenie ze zbędnych części (ogonki, pestki, itp.). Słoiki powinny być czyste, wyparzone i osuszone podobnie postępujemy z pokrywkami. Nie używamy nakrętek kilkakrotnie, gdyż po kolejnych latach mogą być niezbyt szczelne, np. wskutek otwierania słoików przy użyciu noża, którym podwadzamy wieczko w celu wpuszczenia tam powietrza. Słoiki napełniamy gorącą masą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni, aby mogła wytworzyć się w niej próżnia. Brzegi słoików i wnętrze nakrętek dokładnie wycieramy ściereczką przed zakręceniem ich. Zapobiegniemy wówczas gromadzeniu się wilgoci, która może spowodować przyszłe psucie się przetworów.

Podczas pasteryzacji powinniśmy zadbać o to, aby słoiki stały luźno i nie dotykały się wzajemnie. Dzięki temu zwiększamy szansę na ich prawidłowe zamknięcie. Kąpiel w zmywarce pozwala szybko przeprowadzić proces pasteryzacji, który jest znacznie szybszy i wygodniejszy niż gotowanie ich w garnku, jak to robiły nasze babcie. Oszczędzimy sobie w ten sposób bałaganu w kuchni i łatwo przygotujemy dużą ilość zdrowych zapasów na nachodzący sezon jesienno-zimowy.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...