Jak zachować świeżość chleba

14 sierpnia 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zatem wiedzieć jakie pieczywo kupować, i jak je przechowywać, by móc zawsze cieszyć się jego doskonałym smakiem.

Misja: Chlebak doskonały

W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Chleb nie powinien jednak pozostawiać w woreczku foliowym dłużej niż 1, 2 dni. Tak zapakowane pieczywo ma  bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Dlatego najbezpieczniej jest przechowywać pieczywo w chlebaku, najlepiej owinięte w płócienną ściereczkę. Ze względu na naturalne właściwości przepuszczania powietrza, najlepiej sprawdzają się tradycyjne pojemniki z drewnianym dnem. Dla przedłużenia świeżości pieczywa, warto również raz w tygodniu przecierać wnętrze chlebaka wilgotną ściereczką nasączoną octem. Innym sprawdzonym sposobem jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. W ten sposób pieczywo „pobierając” wodę z owocu, zachowuje dłużej początkową świeżość i miękkość. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać rozkrojonego jabłka na dłużej niż 2 dni.

Świeżość niejeden ma termin

Termin przydatności pieczywa różni się w zależności od rodzaju chleba i sposobu jego pakowania. – To naturalne, że ciemne pieczywo, szczególnie typu Pumpernikiel, znacznie dłużej zachowuje świeżość niż chleb wypiekany z mąki pszennej.  Dużą rolę w utrzymaniu naturalnej świeżości  odgrywa również hermetyczne opakowanie i proces pasteryzacji, czyli utrwalania termicznego. W przypadku naszego pieczywa oznacza to po prostu podgrzewanie szczelnie zapakowanego chleba, dzięki czemu na dłużej pozostaje on świeży i aromatyczny. – tłumaczy Marta Wasilewska z firmy Dan Cake – Należy też pamiętać, że prawdziwy chleb zachowuje świeżość bez udziału substancji konserwujących, bo tę rolę w naturalny sposób pełni zakwas chlebowy.

Zapasy z zamrażarki

Jeśli zamierzamy przechować pieczywo przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Najwygodniej jest zamrażać już pokrojony bochenek.  Należy jeszcze pamiętać, aby pieczywo przed mrożeniem zostało wystudzone i szczelnie zapakowane w foliową lub papierową torebkę. W temperaturze -18˚C chleb może leżeć nawet do 3 miesięcy i zachować pełnię swojego smaku i aromatu.

Chleb skrojony na miarę

Niezależnie od statusu materialnego nadal wielu Polaków dba o to, by nie marnować niepotrzebnie chleba. Wiemy, że klienci często pytają o pieczywo o mniejszej gramaturze, bo nie chcą wyrzucać czerstwego lub zepsutego chleba. Z tego względu w sklepach coraz częściej można kupić chleby o wadze 250 g. Coraz częściej pojawiają się również pytania dotyczące ich receptury i świeżości – mówi Marta Wasilewska –  Przykładowo, chcąc sprostać tym oczekiwaniom, Dan Cake wypuścił na polski rynek pieczywo typu Haverland. Jest to ciemny chleb pełnoziarnisty, wypiekany na bazie naturalnej receptury z Westfalii. To właśnie tam w XVI wieku wymyślono przepis na Pumpernikiel, czyli ciemny chleb, który w naturalny sposób najdłużej zachowuje świeżość.

Nic dziwnego, że ze względu na stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia, już od stuleci, Pumpernikiel był pieczywem najchętniej zabieranym w podróż. Dziś też najprostszym rozwiązaniem, by zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo, jest wybór chleba pełnoziarnistego, np. typu Pumpernikiel, który naturalnie i bez specjalnych zabiegów zachowuje świeżość.

file1344935458



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...