Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami

27 listopada 2013, dodał: bugajkatarzyna
Artykuł zewnętrzny

Jesień to czas, gdy nasza odporność jest wystawiona na bardzo dużą próbę. Gwałtowne zmiany temperatury, duża ilość wirusów, przebywanie wśród osób przeziębionych nie sprzyja naszej odporności, która wymaga w tym czasie szczególnej uwagi i wspomagania.

Pierwszą podstawową zasadą jest wysypianie się. Podczas snu, organizm ma czas na regenerację i odpoczynek, który jest tak ważny w okresie jesienno- zimowym. Przeciętnie przesypiamy 6 godzin w ciągu doby. Jesienią i zimą czas snu powinien zostać wydłużony, ponieważ noc staje się dłuższa. Im bardziej przestrzegamy tej zasady tym większe dajemy szanse organizmowi na regenerację.

odporność dziecka

Ważnym elementem jest spożywanie regularnie obfitego śniadania. Zaleca się jedzenie dużej ilości owsianki, do której możemy dodać plastry ulubionych owoców. Aby codziennie wspomagać nasz układ odpornościowy powinniśmy spożywać dużą ilość owoców i warzyw- surowych lub w postaci na przykład zupy warzywnej. Zawierają bardzo dużo witamin oraz przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom.  Należy pamiętać, że zdrowa, bogata i dobrze zbilansowana dieta wpływa pozytywnie nie tylko na naszą figurę i samopoczucie, ale wspomaga naszą odporność

Jesień to czas, gdy większość ludzi zamyka się w domu, ponieważ temperatura spadła o kilka stopni. Przestajemy uprawiać sport. Jest to bardzo duży błąd. Ciepły dres i spacer nie tylko zahartuje nasz organizm, ale podczas najmniejszego wysiłku fizycznego wydziela się tak zwany ,, hormon szczęścia”. Jeżeli nie mamy ochoty aby przebywać na świeżym powietrzu zapiszmy się do fitness clubu lub siłowni. Nawet minimalny wysiłek fizyczny pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Gdy na dworze jest ponuro i zimno stajemy się bardzo ospali i leniwi.

Często sięgamy po słodycze na poprawę nastroju. Dieta bogata w biały cukier osłabia nasz organizm oraz funkcje układu odpornościowego. Aby bronić się skuteczniej przed wirusami powinniśmy spożywać czosnek, ponieważ związki siarki zawarte w nim zwiększają siłę limfocytów T oraz makrofagów. Dzięki temu nasz organizm będzie się skuteczniej bronił przed grypą czy przeziębieniem.