Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

20 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wiele gospodyń ma dylemat: warzywa z rosołu wyrzucić czy zrobić z nich sałatkę warzywną z majonezem? Ta druga opcja jest niestety często pracochłonna i nie zawsze mamy wszystkie potrzebne składniki do jej wykonania. Zapraszamy więc na zdrowszą wersję sałatki lub inaczej pasty kanapkowej, którą można szybko wykorzystać z ugotowanych warzyw. Warto je wcześniej wyjąc z rosołu, aby nie były rozgotowane.

kkkk

Składniki:

dwie cebule

ząbek czosnku

2 ugotowane ziemniaki

3 marchewki

2 pietruszki

seler

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki cynamonu

ostra papryka, pieprz, sól do smaku

opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek do posypania pasty

masło klarowane

 

przygotowanie:

Cebulę usmażyć wraz z czosnkiem na łyżeczce masła klarowanego. Warzywa z rosołu i ziemniaki zmiksować z cebulą i doprawić do smaku. Całość udekorować ziołami.