Wiele gospodyń ma dylemat: warzywa z rosołu wyrzucić czy zrobić z nich sałatkę warzywną z majonezem? Ta druga opcja jest niestety często pracochłonna i nie zawsze mamy wszystkie potrzebne składniki do jej wykonania. Zapraszamy więc na zdrowszą wersję sałatki lub inaczej pasty kanapkowej, którą można szybko wykorzystać z ugotowanych warzyw. Warto je wcześniej wyjąc z rosołu, aby nie były rozgotowane.
Składniki:
dwie cebule
ząbek czosnku
2 ugotowane ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki
seler
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki cynamonu
ostra papryka, pieprz, sól do smaku
opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek do posypania pasty
masło klarowane
przygotowanie:
Cebulę usmażyć wraz z czosnkiem na łyżeczce masła klarowanego. Warzywa z rosołu i ziemniaki zmiksować z cebulą i doprawić do smaku. Całość udekorować ziołami.