Jak wyglądają święta w Polsce?

Avatar photo
14 kwietnia 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W wielu sprawach w naszym kraju mamy zazwyczaj dwa odmienne poglądy, tak i w przypadku Świąt często dzielimy się na miłośników tradycji i zwolenników nowoczesności. A może czasem warto połączyć jedno z drugim. Co podać, żeby wszyscy przy świątecznym stole byli zadowoleni.

Co region, to obyczaj

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tradycyjna kuchnia polska to głównie dziczyzna. Jednak w naszej tradycji utrwaliły się inne potrawy. Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez Święconki, ale już takich, którzy spierają się, co bardziej świąteczne- żurek czy barszcz biały, babka czy sernik i tak dalej- jest już więcej. Na wszystkich stołach w naszym kraju w Wielkanoc króluje jajko. Na kaszubskich stołach możemy znaleźć zylc- galaretkę z mięsa, wątrobiankę czy też babkę drożdżową. Na Śląsku tradycją są domowe kołocze, strucle i buchty- drożdżowe kluski. W świątecznym obiedzie nie zabraknie również klusek śląskich, rolad czy modrej (czerwonej) kapusty. Święconka to nie tylko to, co wkładamy do święcenia, ale również zupa, która powinna być przygotowana ze składników z koszyczka- mówi Piotr Sabala, szef kuchni w Hotelu  Dosłońce, juror konkursów kulinarnych. Szczególnie popularna w Małopolsce, zwana chrzanówką czy święceliną, doczekała się wielu odmian szczególnie w kuchniach góralskich.

Co na świąteczny stół

Jeśli mamy wątpliwości, jaki model Świąt Wielkiej Nocy wybrać, czy stawiać na nowoczesność, czy też zaserwować gościom, rodzinie smak tradycji, proponujemy chytrze połączyć jedno z drugim. Najważniejsze, aby było smacznie. Koniecznie przygotowujemy zupę, drugie danie i słodki wypiek. Stawiamy również na zakąski. Przy tradycyjnych buraczkach z chrzanem i białej kiełbasie, świetnie odnajdą się nadziewane oliwki, czy też ostre włoskie sery. Dla bardziej wymagających możemy przygotować szynkę parmeńską. W przypadku zupy lepiej postawić na tradycję, a wodzę fantazji puścić przy daniu głównym. Najlepszą zupą świąteczną będzie barszcz biały. Najlepiej przygotować go z naturalnego zakwasu- dodaje Piotr Sabala. Drugie danie może być już bardziej wyszukane. Możemy przygotować na przykład nadziewanego królika z pieczonymi ziemniakami, czy grillowany schab, ale również nie możemy zapomnieć o daniach lekkostrawnych. Nie wszyscy nasi goście chcą się zapominać w jedzeniu. Świetnie sprawdzą się tutaj sałatki i gotowane warzywa. Możemy podać rukolę z orzechami i sosem balsamicznym lub sałatkę z pomidorów i ogórków. Na deser orzechowe ciastka, sernik z kokosem lub tradycyjna babka, którą możemy ozdobić polewą czekoladową.

Przepis na barszcz biały

Każda Pani domu ma swój własny przepis na barszcz biały. A jak robią go mistrzowie kuchni? Jakie są święta „po kucharsku” według Pana Piotra Sabali. W czasie świąt wielkiej nocy rozkwita przyroda a w kuchni poszukujemy czegoś lekkiego więc mógłbym zaproponować wiele rodzajów barszczu białego czy żuru lecz, jeśli musimy zadowolić podniebienia wszystkich, a przede wszystkim tych, którzy chcą parą centymetrów zgubić, proponuję więc świąteczny barszcz biały z chrzanem. Najważniejszą sprawą jest dobranie najlepszych składników. Jeśli czosnek to tylko polski- zawiera wiele dobroczynnych składników w przeciwieństwie do chińskiego.

Składniki:

Święconka
naturalny zakwas barszczu białego- 500 ml
czosnek- 4 ząbki,
cebula- 1 sztuka
olej roślinny- 3 łyżki,
ziele angielskie- 4 ziarenka
listek laurowy- 2 sztuki ,
śmietana 18 % – 100 ml
chrzan (jeśli nie mamy korzenia możemy wykorzystać majeranek)
sól, pieprz (świeżo mielone)- do smaku
woda- 1 litr

Przygotowanie:

A więc najpierw rozgrzewamy olej do smażenia cebulki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy. Gdy uzyskamy lekko złocisty kolor dodajmy wędzonkę pokrojoną  w cienkie paseczki. Delikatnie mieszając na małym ogniu podsmażmy całość około 2 minut, następnie zalewamy 1litrem wody, dodajmy ziele angielskie i  listki laurowe. Od momentu zagotowania musi upłynąć około 20 min – niech składniki powoli się gotują- następnie dodajmy zakwas bez gęstej zawartości- najlepiej wcześniej przecedzić go przez sitko. Zagotowujemy i doprawiamy do  smaku według własnego uznania. Następnie dodajemy śmietanę. Warto ją wcześniej zahartować- mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy i wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Całość łączymy z tartym chrzanem i majerankiem. Najlepszy jest oczywiście chrzan z własnego ogródka. Jeśli takiego nie mamy i kupiliśmy korzeń w sklepie, musimy dodać go odrobinę więcej, gdyż w trakcie gotowania traci swoją moc. Nie zapomnijmy o zieleninie, która nada świeżego wyglądu i smaku, a święcone jajko dopełni całość . Życzę smacznego i wesołych świąt .

Jeśli mamy skłonności, żeby w Święta wywracać dom do góry nogami, terroryzować domowników, wpadać w szał zakupów, sprzątania i gotowania, w tym roku musimy powiedzieć sobie STOP. Wielkanoc jest czasem zadumy. Niezależnie od tego, jaką wyznajemy wiarę, spróbujmy  się zatrzymać chociaż na chwilę i zastanowić nad swoim życiem. Na pewno będzie to bardzo odświeżające, niczym napój miętowy, czy długi wiosenny spacer z rodziną.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.