Jak wybrać dobry probiotyk?

7 lutego 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Od pewnego czasu opinia publiczna może zapoznać się z doniesieniami środowisk naukowych, podkreślającymi kluczową rolę prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego dla licznych aspektów zdrowia organizmu. Nie odpowiada on, jak się okazało, jedynie za możliwość trawienia czy przyswajania składników odżywczych – jest również ściśle powiązany z układem odpornościowym. Co za tym idzie, konieczne jest poszukiwanie skutecznych metod na zachowanie homeostazy w układzie pokarmowym. Jedną z najprostszych i najszerzej dostępnych wydaje się być stosowanie odpowiednio dobranych probiotyków.

 

 

Dobry probiotyk – czym się charakteryzuje?

Rozpowszechnienie informacji o prozdrowotnym potencjale laktobakterii zaowocowały ogromną dostępnością probiotyków na rynku farmaceutycznym. Jednocześnie konkretna wiedza, dotycząca doboru odpowiednich preparatów, najczęściej pozostaje poza zasięgiem typowego konsumenta. Jaki probiotyk warto wybrać, by zapewnić sobie maksimum korzyści z jego przyjmowania? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zawartość bakterii każdego ze szczepów w składzie probiotyku, określaną przez parametr CFU (colony forming unit).

Dobry probiotyk powinien posiadać przynajmniej 5 bilionów CFU. W preparatach probiotycznych na ogół uniwersalnie wykorzystywane są szczepy z gatunku Lactobacillus oraz Bifidobacterium (np. L. rhamnosus, L. plantarum, B. infantis, B. breve), jeśli zaś chodzi o gatunki drożdży, tu najlepiej przebadany wydaje się Saccharomycces boulardii. Podane przykłady nie oddają w żadnej mierze rzeczywistej różnorodności występujących szczepów – w układzie pokarmowym człowieka żyje ich około 500, a samych szczepów Lactobacillus naliczono przeszło 120.

Jaki probiotyk dla kogo?

Każdy ze wymienionych szczepów odpowiada za nieco inny aspekt zdrowia flory jelitowej, najlepszy probiotyk specjalistyczny powinno się zatem wybierać tak, by wspomagał rozwiązanie indywidualnych problemów z nią związanych. W przypadku wystąpienia podrażnień lub zapaleń jelit, wywołanych antybiotykoterapią, znakomicie sprawdzi się preparat złożony, w którym współgra ze sobą 7 lub więcej szczepów bakterii.

Natomiast pojedyncze, precyzyjnie dobrane szczepy, jak Lactobacillus plantarum 299v, znajdą zastosowanie choćby w przewlekłych nieswoistych stanach zapalnych jelit, a także w innego rodzaju dolegliwościach, gdzie nieodzowne będą pewne formy immunomodulacji. Przy zakupie preparatu warto uważnie wczytać się także w inne informacje, podane na ulotce. Zdarzają się probiotyki, których producenci podali wyłącznie liczbę bakterii w kapsułce w momencie pakowania, bez żadnej gwarancji, ile znajduje się tam obecnie.

Skuteczną opcją będzie wyłącznie probiotyk, który zawiera aktywne, żywe kultury bakterii. Niektóre z nich wymagają przechowywania w lodówce, niektórym wystarczy standardowa temperatura pokojowa. Zawsze jednak trzeba pamiętać, by unikać zakupu produktu wystawionego na bezpośrednie działanie słońca.