Jak stosować ocet jabłkowy, aby naprawdę przynosił korzyści?
Naturalny ocet jabłkowy to napój o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i walorach smakowych. Drzemie w nim bardzo duży potencjał, który warto wykorzystać. Sprawdź, jakie korzyści płyną z jego regularnego spożywania i jak to robić w odpowiedni sposób.
Ocet jabłkowy – czym jest i jak powstaje?
Ocet jabłkowy to nic innego jak napój pochodzenia naturalnego. Tajemnica jego sukcesu, a dokładniej jego ogromnego potencjału zdrowotnego, tkwi w procesie fermentacji jabłek. W wysokiej klasy produktach do jego przeprowadzenia wykorzystuje się starannie wyselekcjonowane okazy, w których kryją się cenne właściwości.
Fermentacja jest tutaj kluczowa – składają się na nią dwa etapy. W pierwszym dochodzi do miażdżenia owoców, a potem wyciska się z nich sok. Niezwykle istotne jest to, aby sięgać po dojrzałe jabłka, które charakteryzują się odpowiednim stopniem soczystości. Do świeżo wyciśniętego soku dodaje się drożdże, pod wpływem których cukry zawarte w owocach fermentują i przekształcają go w alkohol – tak powstaje cydr. To jednak nie koniec.
Drugi etap to dodanie do cydru bakterii, które odpowiadają za dalszą fermentację alkoholu. Tym sposobem pojawia się kwas octowy. Tak powstały ocet jabłkowy przelewany jest do ciemnych butelek – wszystko po to, aby ochronić jego cenne właściwości przed działaniem promieni słonecznych, jak również wysokich temperatur.
Warto również wiedzieć, że produkcja naturalnego octu jabłkowego zajmuje nawet do dwóch lat. Dzieje się tak dlatego, że na próżno szukać w nim sztucznych barwników, konserwantów czy innych składników, których zadaniem jest przyspieszenie fermentacji.
Nie zdziw się, jeżeli ocet będzie gazować czy pienić się. Jest to w pełni normalna reakcja. To produkt aktywny biologicznie. W praktyce oznacza to, że wciąż “pracuje”, fermentuje, co jest oznaką braku sztucznych dodatków. Aby nieco spowolnić ten proces, warto przechowywać go w chłodnym miejscu.
Naturalny ocet jabłkowy – poznaj jego prozdrowotne właściwości
Właściwości octu jabłkowego są nieocenione, dlatego też warto rozważyć wprowadzenie go do swojego codziennego jadłospisu. Znajdziesz w nim bogactwo cennych składników odżywczych i witamin, które stanowią ogromne wsparcie dla kondycji Twojego organizmu.
Naturalny ocet jabłkowy to źródło witamin z grupy A, B, C, E, D i B, w tym B9 (kwasu foliowego). Ponadto zawiera m.in. pektyny, enzymy i aminokwasy, jak również biotynę. W jego składzie nie mogło również zabraknąć wielu cennych składników mineralnych na czele m.in. z potasem, siarką, krzemem czy wapniem.
Ponadto wśród składników octu jabłkowego wyróżnia się również kwas octowy. To właśnie jemu napój zawdzięcza kwaskowaty smak, jak również zapach. Warto również podkreślić jego potencjał zdrowotny. Oprócz tego występuje w nim również “matka octowa”. To nic innego jak galaretka pojawiająca się na powierzchni octu, jak również osad na samym dnie ciemnej buteleczki. Za jej sprawą napój staje się mętny – jest to jednak bardzo dobry znak. Oznacza to, że masz do czynienia z organicznym, niefiltrowanym octem pełnym cennych właściwości.
Dlaczego warto postawić na ocet jabłkowy – produkt naturalnej, dwuletniej fermentacji?
- Posiada właściwości probiotyczne – wspiera mikrobiom jelit poprzez zwiększenie ilości bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium.
- Pomaga zwalczać infekcje grzybicze – szczególnie te wywołane przez grzyby z grupy C. albicans.
- Neutralizuje bakterie – robi to w sposób łagodny.
- Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi – zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy.
- Reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca.
- Działa przeciwutleniająco – zwalcza wolne rodniki, a tym samym stany zapalne. Ponadto może być cennym elementem profilaktyki nowotworowej.
- Reguluje poziom kwasu żołądkowego.
- Wspiera procesy trawienia – za sprawą pektyn i właściwości probiotycznych.
- Daje uczucie sytości – jest dużym wsparciem dla osób na diecie redukcyjnej.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy posiada bardzo szerokie zastosowanie. Możesz wykorzystać jego potencjał w kuchni na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest dodawanie go do sałatek, marynat do warzyw, past kanapkowych czy też do zup – w celu ich zakwaszenia. W tym ostatnim przypadku zrób to tuż przed podaniem. Równie znakomicie sprawdza się jako składnik domowych majonezów, a nawet shake’ów czy zielonych smoothies.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ocet jabłkowy stał się stałym elementem Twojej rutyny beauty. Śmiało stosuj go do pielęgnacji włosów, jak również skóry. Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, pomaga rozprawić się z problemami natury dermatologicznej, takimi jak m.in. łupież czy trądzik.
Jak pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy możesz spożywać solo – bez żadnych dodatków. Przygodę z jego piciem rozpocznij od jednej dużej łyżki – rozcieńcz go z wodą lub innym zdrowym napojem. Najlepiej spożywać go przed posiłkiem – ok. pół godziny.
Dobrym nawykiem jest picie octu jabłkowego dwa razy dziennie. Za pierwszym razem wypij go na czczo, a za drugim – przed największym posiłkiem.