Jak smażyć i gotować ziemniaki

Avatar photo
17 maja 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Super rady cioci Jadzi: jak smacznie ugotować ziemniaki – jeśli myślisz, że to taka prosta sprawa zanurz się w lekturę tego artykułu i zobacz jakie skarby znaleźliśmy wśród tajnych zapisków cioci Jadwigi:

– ziemniaki zyskają na smaku jeśli podczas gotowania wrzucisz do wody listek laurowy i 2 ząbki czosnku lub nieco suszonego kopru

– najmniej wartości odżywczych tracą ziemniaki gotowane na parze lub zalane małą ilością wrzątku i gotowane krótko na wolnym ogniu pod przykryciem.

– ziemniaki o podobnej wielkości ugotują się  w jednakowym tempie

– ziemniaki w mundurkach gotuj na wolnym ogniu, aby skrobia równo pęczniała, niezbyt dogotowane można po zdjęciu skórki owinąć w folię aluminiową i dopiec w piekarniku, doskonale smakują również ziemniaki po polsku: ugotuj ziemniaki w mundurkach al dente , następnie pokrój na plastry o grubości 05,cm, smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni, posyp majerankiem, sola, pieprzem, papryką

– pieczone w piekarniku ziemniaki w mundurkach nie popękają, jeśli ponakłuwasz je widelcem.

– ziemniaki smażone ładnie się zarumienią, jeśli oprószysz je mąką lub sproszkowaną papryką

– porcja cienkich frytek zawiera więcej tłuszczu niż taka sama ilość grubo pokrojonych

– ziemniaki nie są bardzo kaloryczna potrawą – 100 gram ugotowanych w łupinie to tylko 80 kcal, to dodatek tłuszczu i sosów podwyższa ich wartość energetyczną

– ziemniaki na puree jeszcze gorące przepuść przez praskę, utłucz tłuczkiem lub blenderem, postaw na małym ogniu, dodaj nieco masła i mieszając wlewaj gorące mleko, przerwij gdy ziemniaki zamienią się w pachnący masłem jednolity krem.

– chipsy ziemniaczane – 1 sztuka chipsa ziemniaczanego zawiera aż 10 kcal, jeśli więc zjadasz przed telewizorem mniej więcej 50 sztuk chipsów dostarczasz jednorazowo organizmowi 500 kcal!

– prażoki – podawane obowiązkowo do kwaśnicy (kapuśniaku) przygotuj następująco:

składniki:

3 kg ziemniaków,
1 szklanka  mąki pszennej,
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować. Około 5 minut przed końcem gotowania dosypać mąkę, przykryć pokrywką i gotować do momentu gry ziemniaki staną się miękkie. Wodę powoli i delikatnie odlać, aby mąka została w garnku. Całość ubijamy tłuczkiem do wyrobienia jednolitej masy. Łyżką wykładać na talerz. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Oto najpopularniejsze odmiany ziemniaków:

  • Bardzo wczesne: Krasa, Irys, Gloria, Bard, Denar, Drop, Ruta, Berber, Lord, Irga.
  • Wczesne: Nora, Kulik, Augusta, Gracja, Dorota, Vineta.
  • Średnio wczesne: Ibis, Pirol, Żagiel, Satina, Triada, Kuba.
  • Średnio późne: Sowa, Tarpan, Bryza, Syrena, Zeus, Beata, Jasia, Moli.
  • Późne: Uran, Lenino, Ania, Bzura, Ślęza, Sonda, Medea.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?