Jak smażyć i gotować ziemniaki

17 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Super rady cioci Jadzi: jak smacznie ugotować ziemniaki – jeśli myślisz, że to taka prosta sprawa zanurz się w lekturę tego artykułu i zobacz jakie skarby znaleźliśmy wśród tajnych zapisków cioci Jadwigi:

– ziemniaki zyskają na smaku jeśli podczas gotowania wrzucisz do wody listek laurowy i 2 ząbki czosnku lub nieco suszonego kopru

– najmniej wartości odżywczych tracą ziemniaki gotowane na parze lub zalane małą ilością wrzątku i gotowane krótko na wolnym ogniu pod przykryciem.

– ziemniaki o podobnej wielkości ugotują się  w jednakowym tempie

– ziemniaki w mundurkach gotuj na wolnym ogniu, aby skrobia równo pęczniała, niezbyt dogotowane można po zdjęciu skórki owinąć w folię aluminiową i dopiec w piekarniku, doskonale smakują również ziemniaki po polsku: ugotuj ziemniaki w mundurkach al dente , następnie pokrój na plastry o grubości 05,cm, smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni, posyp majerankiem, sola, pieprzem, papryką

– pieczone w piekarniku ziemniaki w mundurkach nie popękają, jeśli ponakłuwasz je widelcem.

– ziemniaki smażone ładnie się zarumienią, jeśli oprószysz je mąką lub sproszkowaną papryką

– porcja cienkich frytek zawiera więcej tłuszczu niż taka sama ilość grubo pokrojonych

– ziemniaki nie są bardzo kaloryczna potrawą – 100 gram ugotowanych w łupinie to tylko 80 kcal, to dodatek tłuszczu i sosów podwyższa ich wartość energetyczną

– ziemniaki na puree jeszcze gorące przepuść przez praskę, utłucz tłuczkiem lub blenderem, postaw na małym ogniu, dodaj nieco masła i mieszając wlewaj gorące mleko, przerwij gdy ziemniaki zamienią się w pachnący masłem jednolity krem.

– chipsy ziemniaczane – 1 sztuka chipsa ziemniaczanego zawiera aż 10 kcal, jeśli więc zjadasz przed telewizorem mniej więcej 50 sztuk chipsów dostarczasz jednorazowo organizmowi 500 kcal!

– prażoki – podawane obowiązkowo do kwaśnicy (kapuśniaku) przygotuj następująco:

składniki:

3 kg ziemniaków,
1 szklanka  mąki pszennej,
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować. Około 5 minut przed końcem gotowania dosypać mąkę, przykryć pokrywką i gotować do momentu gry ziemniaki staną się miękkie. Wodę powoli i delikatnie odlać, aby mąka została w garnku. Całość ubijamy tłuczkiem do wyrobienia jednolitej masy. Łyżką wykładać na talerz. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Oto najpopularniejsze odmiany ziemniaków:

  • Bardzo wczesne: Krasa, Irys, Gloria, Bard, Denar, Drop, Ruta, Berber, Lord, Irga.
  • Wczesne: Nora, Kulik, Augusta, Gracja, Dorota, Vineta.
  • Średnio wczesne: Ibis, Pirol, Żagiel, Satina, Triada, Kuba.
  • Średnio późne: Sowa, Tarpan, Bryza, Syrena, Zeus, Beata, Jasia, Moli.
  • Późne: Uran, Lenino, Ania, Bzura, Ślęza, Sonda, Medea.