Jak rozpoznać alergię na mleko?

11 stycznia 2016, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Alergia na mleko jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych alergii pokarmowych. Osoby dotknięte tą przypadłością znajdują się w trudnej sytuacji, ponieważ muszą dokładnie czytać składy produktów spożywczych. Mleko znajdziemy w takich artykułach jak pieczywo, wędliny, płatki śniadaniowe, gotowe sosy i chipsy. Objawy uczulenia na napój pochodzący od krowy bywają bardzo uciążliwe. Jak rozpoznać alergię na mleko?

mleko

Mleko oraz przetwory mleczne mają spore grono miłośników. Do spożywania nabiału zachęcają lekarze i dietetycy, niestety, nie wszyscy mogą bez obaw jeść sery i pić jogurty. Choć mleko stanowi bogate źródło składników odżywczych, w tym białka i wapnia, u niektórych osób może wywoływać alergię. W tym miejscu warto podać ciekawostkę, do której bardzo często odwołują się naukowcy. Ludzie to jedyne ssaki, które spożywają mleko po osiągnięciu dojrzałości. U pozostałych gatunków jest ono konsumowane jedynie przez młode.

Czym różni się alergia na mleko od nietolerancji laktozy?

Wiele osób mylnie utożsamia alergię na mleko z nietolerancją laktozy. W rzeczywistości są to dwie zupełnie różne przypadłości. W przypadku nietolerancji laktozy obserwuje się niedobór enzymu laktazy, które uczestniczy w trawieniu cukru mlecznego. W rezultacie po spożyciu produktu zawierającego ten składnik pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, nudności i wymioty. Z kolei w przypadku alergii na mleko czynnikiem uczulającym jest białko, które traktowane jest przez organizm jako potencjalne zagrożenie. W rezultacie układ immunologiczny przystępuje do unicestwienia „wroga”, co skutkuje pojawieniem się dokuczliwych objawów.

Jak rozpoznać alergię na mleko?

Choć mogłoby się wydawać, że alergie pokarmowe, w tym uczulenie na mleko, przyczynia się do wystąpienia dolegliwości wyłącznie ze strony przewodu pokarmowego, w rzeczywistości przypadłość ta może manifestować się na wiele sposobów. Zdarza się, iż wskutek spożywania mleka przez osobę uczuloną na zawarte w nim białko, na skórze chorego pojawiają się zmiany atopowe, we znaki daje się także uporczywy świąd i pokrzywka. Symptomy uczulenia na nabiał czasem przyjmują nietypową postać – przekrwionych spojówek, przewlekłych bólów mięśni i stawów, zaburzeń snu a nawet migreny!

W przypadku zdiagnozowania alergii na mleko kluczową rolę odgrywa wprowadzenie diety eliminacyjnej. Polega ona na unikaniu produktów zawierających mleko i pochodzące z niego białka. Dieta eliminacyjna wymaga niezwykłej skrupulatności, należy dokładnie czytać etykiety na artykułach spożywczych i unikać tych, które zawierają chociażby śladowe ilości mleka. Aby wykluczanie jednego produktu z codziennego menu nie zakończyło się niedoborem składników odżywczych, należy skonsultować się ze specjalistą. W przypadku małych dzieci dietetycy zazwyczaj zalecają wprowadzenie preparatów mlekozastępczych. Natomiast osoby dorosłe powinny zastąpić mleko produktami bogatymi w białko i wapń, do których zaliczamy między innymi migdały, orzechy, rośliny strączkowe, amarantus oraz zielone warzywa.

Zmagasz się z alergią na mleko? Więcej o diecie eliminacyjnej przeczytasz na portalu mojealergie.pl