Jak rozpoznać alergię na mleko?

11 stycznia 2016, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Alergia na mleko jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych alergii pokarmowych. Osoby dotknięte tą przypadłością znajdują się w trudnej sytuacji, ponieważ muszą dokładnie czytać składy produktów spożywczych. Mleko znajdziemy w takich artykułach jak pieczywo, wędliny, płatki śniadaniowe, gotowe sosy i chipsy. Objawy uczulenia na napój pochodzący od krowy bywają bardzo uciążliwe. Jak rozpoznać alergię na mleko?

mleko

Mleko oraz przetwory mleczne mają spore grono miłośników. Do spożywania nabiału zachęcają lekarze i dietetycy, niestety, nie wszyscy mogą bez obaw jeść sery i pić jogurty. Choć mleko stanowi bogate źródło składników odżywczych, w tym białka i wapnia, u niektórych osób może wywoływać alergię. W tym miejscu warto podać ciekawostkę, do której bardzo często odwołują się naukowcy. Ludzie to jedyne ssaki, które spożywają mleko po osiągnięciu dojrzałości. U pozostałych gatunków jest ono konsumowane jedynie przez młode.

Czym różni się alergia na mleko od nietolerancji laktozy?

Wiele osób mylnie utożsamia alergię na mleko z nietolerancją laktozy. W rzeczywistości są to dwie zupełnie różne przypadłości. W przypadku nietolerancji laktozy obserwuje się niedobór enzymu laktazy, które uczestniczy w trawieniu cukru mlecznego. W rezultacie po spożyciu produktu zawierającego ten składnik pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, nudności i wymioty. Z kolei w przypadku alergii na mleko czynnikiem uczulającym jest białko, które traktowane jest przez organizm jako potencjalne zagrożenie. W rezultacie układ immunologiczny przystępuje do unicestwienia „wroga”, co skutkuje pojawieniem się dokuczliwych objawów.

Jak rozpoznać alergię na mleko?

Choć mogłoby się wydawać, że alergie pokarmowe, w tym uczulenie na mleko, przyczynia się do wystąpienia dolegliwości wyłącznie ze strony przewodu pokarmowego, w rzeczywistości przypadłość ta może manifestować się na wiele sposobów. Zdarza się, iż wskutek spożywania mleka przez osobę uczuloną na zawarte w nim białko, na skórze chorego pojawiają się zmiany atopowe, we znaki daje się także uporczywy świąd i pokrzywka. Symptomy uczulenia na nabiał czasem przyjmują nietypową postać – przekrwionych spojówek, przewlekłych bólów mięśni i stawów, zaburzeń snu a nawet migreny!

W przypadku zdiagnozowania alergii na mleko kluczową rolę odgrywa wprowadzenie diety eliminacyjnej. Polega ona na unikaniu produktów zawierających mleko i pochodzące z niego białka. Dieta eliminacyjna wymaga niezwykłej skrupulatności, należy dokładnie czytać etykiety na artykułach spożywczych i unikać tych, które zawierają chociażby śladowe ilości mleka. Aby wykluczanie jednego produktu z codziennego menu nie zakończyło się niedoborem składników odżywczych, należy skonsultować się ze specjalistą. W przypadku małych dzieci dietetycy zazwyczaj zalecają wprowadzenie preparatów mlekozastępczych. Natomiast osoby dorosłe powinny zastąpić mleko produktami bogatymi w białko i wapń, do których zaliczamy między innymi migdały, orzechy, rośliny strączkowe, amarantus oraz zielone warzywa.

Zmagasz się z alergią na mleko? Więcej o diecie eliminacyjnej przeczytasz na portalu mojealergie.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...