Jak przyrządzić oryginalne, włoskie espresso?

Avatar photo
21 czerwca 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Espresso może być ucztą dla podniebienia, pod warunkiem, że przyrządzimy je zgodnie ze sztuką. Na co zatem należy zwracać uwagę?

Eksperci z firmy Segafredo Zanetti opracowali zasadę „5M”, która mówi o tym, jak przygotować prawdziwe włoskie espresso. Jedna z nich wiąże się z  osobą, dokładniej wprawną ręką kierującą wszystkimi czynnościami. Bo nawet najbardziej profesjonalny sprzęt nie wystarczy, jeżeli temu, kto go obsługuje brak będzie odpowiedniego wyczucia, podpartego znajomością zasad ważnych podczas parzenia małej czarnej. To właśnie umiejętności i zaangażowanie baristy są istotnym czynnikiem mającym wpływ na jakość przygotowania espresso. Jeżeli mamy więc w domu ekspres ciśnieniowy, pamiętajmy o przestrzeganiu kilku reguł:

1)     Dbajmy o to, aby codziennie myć elementy urządzenia, takie jak sitko czy filtry. Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy przykładają do tego uwagę.

2)    Oprócz tego niezmiernie ważne są: kontrolowanie wartości ciśnienia, jakości wody oraz dobór odpowiedniego zmiękczacza wody. Jej dobra  jakość jest niezbędna do uzyskania prawdziwego cappuccino, ponieważ nieprzyjemny smak wody zepsuje jakość pary wodnej służącej do spieniania mleka. Aby urządzenie do parzenia kawy mogło pracować stale i niezawodnie, należy obniżyć twardość wody do 6 – 9 stopni w skali francuskiej. Często woda z wodociągu miejskiego ma wysoki stopień twardości – nawet 40 stopni.

Parzenie kawy to jedno a sposób jej podania to drugie. Styl baristy poznajemy nie tylko po sposobie przyrządzenia espresso, ale także po doborze przez niego  filiżanki. Ta – najlepiej aby była z porcelany (bowiem najlepiej utrzymuje temperaturę) z grubymi i kwadratowymi brzegami (które zapobiegają oparzeniu się).

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.