Jak przyrządzić najzdrowszego tosta?

24 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat tostów.

Co nieco o historii

Połączenie chleba i sera żółtego istnieje od wieków, ale forma tostowego duetu to dość nowoczesna wersja. Pomysł na zapiekanie sera powstał po raz pierwszy w 1920 roku, nie gdzie indziej jak w Stanach Zjednoczonych. Na początku kanapkę z grillowanym serem nazywano „tostami z serem” lub „kanapką z serem topionym”. Chleb zapiekany z serem żółtym jada się na całym świecie, a wszędzie występuje pod inną, lecz podobną nazwą. Możemy wyróżnić „toast”- tosty z Izraela, „kasarli tost” – tost z żółtym serem z Turcji oraz „toasties” – tościki z Wielkiej Brytanii. Inne, bardziej mięsne wersje istnieją także we Francji, jako „croque monsieur” – grzanka z szynką i tartym serem, w Holandii jak „tosti kaas” – tostowy ser i Szkocji pod nazwą „roasted cheese” – czyli ser zapiekany.

gg

Jak jest teraz?

A jak się mają popularne tosty w dzisiejszych czasach? Patrząc tylko na same Stany Zjednoczone, możemy powiedzieć, że Amerykanie spożywają ponad dwa biliony popularnych tostów rocznie. Mimo, że jest to bardzo szybka w przyrządzeniu i smaczna przekąska – nie możemy powiedzieć, że jest najzdrowszą opcją naszego codziennego menu. Ser żółty (szczególnie jego grillowania wersja) i chleb to produkty, które znajdują się na liście „zakazanego jedzenia” w niemal każdej zdrowej diecie. Jak więc możemy pomóc naszemu organizmowi przyswoić ten grillowany przysmak?

Jak przyrządzić najzdrowszego tosta?

Chleb

Do stworzenia tradycyjnych tostów potrzebujemy zazwyczaj dwóch kromek białego, tostowego chleba, który ma niską wartość odżywczą. Spróbujmy użyć ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, bogatego w błonnik i węglowodany złożone. Nasz tost od razu przybierze zdrowszą i bogatą w wartości odżywcze formę.

Ser

Jednym z najpopularniejszych rodzajów sera, którego używa się do tostów jest ser żółty topiony, pakowany w kwadratowe plasterki, które idealnie pasują do chleba tostowego. Nie jest to jednak najzdrowszy wybór. Najlepiej jest sięgnąć po ostrzejszy ser, jak np. wiekowy Cheddar, czy ser Brie, który ma posiada mniejszą ilość sodu niż inne sery i grillowany smakuje równie dobrze jak tradycyjny ser żółty. Lepszą opcją jest również ser Mozzarella, który posiada o połowę mniej tłuszczów i równie dobrze roztapia się w tostach.

Zdrowe dodatki

Wypełnijcie swoje tosty zdrowymi dodatkami. Oprócz sera i szynki, które zazwyczaj znajdują się pomiędzy dwoma kawałkami chleba, dołóżcie plasterek pomidora, kawałki awokado czy szpinak, który zawsze „uzdrowi” każde danie.

A jakie są Wasze ulubione tosty? Z jakimi składnikami najczęściej przyrządzacie? A może macie jakieś szczególne wspomnienia z przygotowywaniem tostów i jest to Wasze comfort food?

Na przykład kojarzy Wam się z czasami studenckimi, kiedy to niemal na każdy posiłek można było jeść pysznego tosta. Zostawcie swoje propozycje w komentarzach.