Klasyczne chipsy, które można dostać obecnie prawie w każdym sklepie spożywczym nie są najzdrowszą przekąską, zwłaszcza dla dzieci. Postanowiliśmy poszukać dobrych alternatyw z warzyw, które są nie tylko smaczne, ale też dostarczają niezbędnych składników odżywczych i minerałów, w pierwszej kolejności zapraszamy Panią Dynię – królowę jesiennych straganów. Dynia jest skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo istotne jest to, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.
Co nieco o dyni
Dynia reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest dla osób zmagających się z zaparciami, problemami z układem trawiennym czy planujących detoksykację organizmu. Cudowne warzywo oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jeżeli planujecie schudnąć, to śmiało możecie sięgać po dynie, ponieważ jest lekkostrawna.
Przepis
składniki:
- dynia
- sól – pół łyżeczki
- czosnek – 2 ząbki
- ulubione przyprawy ( np. papryka, rozmaryn, zioła)
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- blaszka do pieczenia
Przygotowanie:
Zacznijcie od dokładnego umycia dyni i wydrążenia z niej pestek. Następnie obierzcie ją ze skórki i pokrójcie w cienkie plasterki. Włóżcie je do miski i dodajcie oliwę oraz przyprawy. Całość wymieszajcie i pieczcie chipsy na papierze pergaminowym do pieczenia w 180 stopniach, aż staną się chrupkie (około 15 minut).