Deszczowa jesień, to idealny czas dla grzybiarzy. Kurki, to chyba jeden z najbardziej pożądanych okazów i najsmaczniejszy. Jeżeli również się tym pasjonujesz i posiadasz już koszyk pełen kurek, to podpowiadamy jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem w dowolnej chwili.
Mrożone
Kurki zachowują cały swój aromat jeżeli przed zamrożeniem zostaną odpowiednio przygotowane. Oto najlepsze sposoby na uzyskanie pożądanego efektu:
Smażone na maśle lub oleju
Kurki należy oczyścić i w razie potrzeby posiekać. Patelnię ustaw na średnim ogniu i rozpuść masło. Smaż grzybki od czasu do czasu mieszając. Po ok 5-10 minutach należy odstawić patelnię i pozostawić kurki do wystudzenia. Przełóż je do specjalnych torebek do mrożenia lub pojemniczków i zamroź.
Smażone na sucho
Postępuj tak samo jak wyżej, aby przygotować kurki. Z tą różnicą, że patelnia ma być sucha. Usmaż tak samo i daj im ostygnąć. Następnie przełóż je plastikowych torebek lub pojemników. Muszą być one odporne na niskie temperatury. Schowaj do zamrażalnika.
Gotowane na parze
Będzie Ci potrzebny specjalny garnek do gotowania na parze. Najpierw zagotuj w nim wodę, a następnie do górnej części wsyp osuszone kurki. Gotuj przez 10 minut, po czym wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż grzybki do plastikowych torebek i zamroź.
Marynowane w occie
Jest to chyba najbardziej klasyczny sposób ich przechowywania. Najpierw usmaż grzyby na sucho i przygotuj dowolnie wybraną zalewę w occie. Pamiętaj, aby była mocno aromatyczna, oznacza to przynajmniej równe proporcje octu oraz wody. Dodaj do zalewy dowolnie wybrane przyprawy, to co lubisz : miód, sól niejodowana, liść laurowy, czy pieprz. Tak zamarynowane kurki należy przechowywać w lodówce, mogą przetrwać nawet do 6 miesięcy. Możesz też zawekować słoik gotując go w garnku z wodą.
Ważne: przed otwarciem kurki muszą pozostać w zalewie przez minimum miesiąc.
Przepisy na marynowane kurki
Składniki:
- 2 kg kurek
- 2 średniej wielkości cebule
- łyżka solizalewa
- na 4 szklanki wody – 1 szklanka octu spirytusowego 6%
- pół szklanki cukru
- czubata łyżka soli
- łyżka ziaren pieprzu
- łyżka ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Kurki należy oczyścić oraz opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój na grube plasterki. Grzyby zalej wrzątkiem i gotuj ok 10 minut w garnku.
Zalewa: zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Do słoików powkładaj po liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego oraz grzyby z cebulką. Kurki zalej zalewą i pasteryzuj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką.