Jak powinno wyglądać śniadanie na diecie odchudzającej. Śniadania polecane przez dietetyka

5 kwietnia 2025, dodał: Magdalena Nowicka Dietetyk
Artykuł zewnętrzny

 

Często słyszymy, że śniadanie to klucz do zdrowego stylu życia i utrzymania szczupłej sylwetki. Choć nie jest jedynym istotnym posiłkiem w ciągu dnia, to jego rola w diecie – zwłaszcza redukcyjnej – nie powinna być pomijana. Dobrze zbilansowane śniadanie może pomóc w kontrolowaniu apetytu, zapobiegać napadom głodu i dostarczyć energii na dobry start. Zobacz, jak powinno wyglądać śniadanie na diecie i czego unikać, by nie zaprzepaścić swoich wysiłków już od rana.

Zjedzone śniadanie nie tylko daje się energię na początek dnia, ale również wpływa pozytywnie na układ hormonalny, redukcję poziomu kortyzolu, który jest naturalnie podwyższony rano, a także syci na najbliższe godziny, dzięki czemu nie masz ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek, które mogą utrudniać redukcję wagi.

śniadanka

Jak powinno wyglądać odżywcze i sycące śniadanie?

Przede wszystkim zawierać białko będące składnikiem budulcowym i sprzymierzeńcem w czasie odchudzania – to właśnie dzięki jego odpowiedniej ilości w posiłku nie ciągnie Cię do mniej zdrowych przekąsek w ciągu dnia. Głównymi źródłami białka w diecie są: jajka, nabiał, mięso, ryby i rośliny strączkowe.

Powinny znaleźć się też węglowodany w postaci pieczywa, makaronu, ryżu, kaszy, owoców i warzyw, które odpowiadają za energię potrzebną do funkcjonowania w czasie całego dnia.

Nie można zapominać o tłuszczach, które również są źródłem energii i biorą udział w transporcie witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E i K). Znajdziesz je w takich produktach jak: oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, smarowidła do pieczywa czy ryby.

Oto 3 przepisy na śniadania, które sprawdzą się w czasie redukcji:

Owsianka nocna z truskawkami i kiwi

Składniki:

50g płatków owsianych

½ szklanki mleka 2%

1 łyżeczka kakao bez cukru

1 opakowanie skyru naturalnego

1 kiwi

50 g truskawek świeżych lub mrożonych

30g orzechów włoskich

Przygotowanie: Kiwi obrać ze skórki. Płatki wymieszać z kakao i zalać mlekiem i jeszcze raz wymieszać. Na płatki wyłożyć skyr i rozdrobnione widelcem owoce. Na wierzch posypać posiekanymi orzechami i wstawić owsiankę do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Jajecznica z warzywami i awokado

Składniki:

2 jajka

1/2 awokado

1/2 papryki czerwonej

1 garść szpinaku

2 kromki chleba razowego lub żytniego

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz, papryka słodka w proszku

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojoną paprykę i szpinak. Dodać jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Podawać z plasterkami awokado i chlebem.

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem

Składniki:

2 jajka

50 g wędzonego łososia

Garść roszponki

Garść pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sok z cytryny

Pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Pokroić ugotowane jajka, łososia i pomidorki. Do miski przełożyć roszponkę i ułożyć na niej pokrojone składniki, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać przyprawami i wymieszać.

Smacznego!