Jak piec mięso, by było soczyste?

4 grudnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy codzienny obiad dla rodziny, czy też szykujemy wystawną imprezę na ważne uroczystości, zależy nam na tym, aby jedzenie było przyrządzone idealnie. Jest to szczególnie wymagające w przypadku mięsa – nawet najmniejszy błąd może sprawić, że pieczeń będzie twarda i sucha. Jak tego uniknąć?

Po pierwsze marynata

Zawsze dobrym pomysłem jest uprzednie zamarynowanie mięsa. Jest to wstępny etap obróbki potraw, dzięki któremu te później są bardziej miękkie, kruche i pełne smaku. Jak zrobić marynatę? To proste, ale możliwości jest wiele, a ogranicza je jedynie nasza wyobraźnia. Najczęściej jej składnikami są jednak olej, sok z cytryny i ulubione przyprawy, np. zioła, czosnek wyciśnięty przez praskę czy cebula. Warto jednak stosować także inne dodatki, dzięki którym potrawa nabierze nowego smaku – zupełnie inaczej będzie smakowała pieczeń z miodem, a inaczej z winem czy kieliszkiem wódki. Mięso należy dokładnie obtoczyć w takiej marynacie. To co spłynie, warto ponownie nanosić na pieczeń w czasie marynowania – ten proces powinien trwać 1 lub 2 doby.

Jak piec mięso, by było soczyste2.jpg

Po drugie sposób pieczenia

Istnieje wiele teorii na to, jak piec mięso, aby zachowało swoją soczystość. Często mówi się o tym, że należy zamknąć powierzchnię pieczeni – co to oznacza? Jeśli białko na zewnątrz pieczeni szybko się zetnie, wówczas niemożliwe będzie wypływanie soków z mięsa – a tym samym zachowa ono swoją soczystość. Jak to zrobić? Pierwszym sposobem jest wstępne obsmażenie pieczeni na dużym ogniu przed włożeniem go do piekarnika. Inni natomiast zalecają włożenie zamarynowanego mięsa do piekarnika na bardzo wysoką temperaturę, a po kilku- lub kilkunastu minutach zmniejszenie temperatury do pożądanej. Warto również pomyśleć o włożeniu pieczeni do rękawa – wówczas będzie się ona piekła we własnym sosie i także nie utraci swojej soczystości. Ciekawym pomysłem jest także owinięcie sztuki mięsa boczkiem – wtedy przejmie ona nie tylko soki z boczku, ale i jego ciekawy aromat.

Jak piec mięso, by było soczyste3.jpg

Jak długo piec mięso?

Ta kwestia jest zawsze dyskusyjna i chyba przez to najtrudniej przygotować perfekcyjną pieczeń. Ogólnie należy przyjąć dwie zasady. Pierwsza mówi o tym, że im dłużej planujemy piec mięso, tym na niższą temperaturę powinniśmy nastawić piekarnik. Druga natomiast każe zakładać godzinę pieczenia na każdy kilogram pieczeni, jednak ta metoda nie zawsze się sprawdza – wszystko bowiem zależy od rodzaju mięsa, temperatury pieczenia, a nawet od samego piekarnika. Perfekcyjny czas pieczenia mogą nam jednak podpowiedzieć nowoczesne technologie. Świetnie w tym celu sprawdzą się piekarniki z funkcją termosondy. Czym jest termosonda? To specjalny szpikulec, który mierzy temperaturę przygotowywanej potrawy, tak, że nie trzeba otwierać piekarnika aby się dowiedzieć, czy mięso jest już gotowe. To szczególnie przydatne przy pieczeni – jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso już jest gotowe, nie musimy odkrajać kawałku z brzegu, narażając tym samym mięso na utratę soków. Z takim dodatkiem w kuchni nasze potrawy już zawsze będą perfekcyjnie przyrządzone!