Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

25 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Niedobór kwasu foliowego, witaminy C, A, K- to zdanie słyszymy często przy wizytach u lekarza. Zamiast zastanawiać się, który specyfik w aptece bardziej zaspokoi potrzeby naszego organizmu, zastanówmy się, czego powinniśmy jeść więcej i częściej, by być zdrowym i silnym każdego dnia.

jablka

Jabłko – to świetny owoc o działaniu odtruwającym. Działa przeciw zaparciom, odkwasza organizm. Ponadto zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem. Ciekawostka: jabłko pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.

ban

Banan – mimo, iż nie jest owocem cytrusowym, zawiera całkiem sporo wit. C, odpowiedzialnej za odporność organizmu. Poprawia koncentrację, dlatego polecany jest szczególnie maturzystom i studentom przed sesją:) Reguluje ciśnienie dzięki potasowi i sodowi, a dzięki fosforowi i tryptofanowi-uspokaja skołatane nerwy i ułatwia zasypianie (często podaje się koktajl z banana z mlekiem przed snem). Zawiera także sporą dawkę witamin: A, B1, B2, B6, a także żelazo- wsparcie dla osób chorych na anemię.

pom

Pomidor – ten owoc najwięcej wartości odżywczych zawiera w miąższu, znajdującym się bezpośrednio pod skórką. Dlatego tak ważne jest, by sparzyć pomidory przed jedzeniem lub dodaniem do potrawy, a nie bezlitośnie obierać i wyrzucać skórkę z miąższem. Pomidor wzmacnia odporność (dzięki wit. C), chroni przed starzeniem się skóry (dzięki wit. E), poprawia wzrok (dzięki wit. A), koi nerwy (dzięki wit. B). Oprócz tego, jest źródłem likopenu- przeciwutleniacza, który hamuje działanie nowotworów i miażdżycy.

salata

 

Sałata – nasza liściasta przyjaciółka jest źródłem przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny, a także antynowotworowych indolów. Ułatwia trawienie, jak również, dzięki chlorofilowi, ma działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie.

 

papryka

Żółta papryka – pośród trzech głównych kolorów, ta papryka jest, wg mnie, najbardziej zapomniana. Niesłusznie, ponieważ dzięki luteinie dba o nasz wzrok, a dzięki wit. PP- wzmacnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, świeża papryka zawiera 5 razy więcej wit. C niż w cytrynie.

kuk

Kukurydza – zapobiega chorobom oczu, dodatnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie, a to wszystko dzięki sporej dawce wit. A. Posiada zdolność blokowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Dzięki zawartości cynku, wzmacnia odporność, wpływa na gojenie ran, a także bierze udział w mineralizacji kości.

brok

Brokuły – są niskokaloryczne. Zawierają bogatą gamę minerałów, między innymi potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP oraz kwasów: pantotenowego i foliowego. Brokuły są źródłem błonnika pokarmowego. Wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy, a dzięki sulforafanowi, chlorofilowi, izotiocyjanom i beta-karotenowi skutecznie działają w walce z rakiem.

 

W zdrowym ciele- zdrowy duch, dlatego zadbaj o odpowiednią dietę już dziś!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

  1. avatar Iwona pisze:

    Jabłka i pomidory goszczą codziennie w moim jadłospisie. Często spożywam również banany czy brokuły. Na szczęście mamy wiosnę, wiec coraz łatwiej o zdrowe i świeże warzywa oraz owoce :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...