Jak obrać ze skórki paprykę i pomidory

5 marca 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

*  pomidory należy naciąć na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Następnie wykroić stwardniałe nasady szypułek. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie 10-15 sekund. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i natychmiast przelewamy zimną wodą. Teraz już bez problemu możemy zdjąć z nich nożem skórkę zaczynając od miejsc nacięcia.

Papryka bez skórki jest doskonała na zupy lub sosy. Z surowego warzywa zdjąć ją ciężko, należy więc wcześniej paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć skórką do góry na ruszcie w piekarniku i piec w temp. 200 st. Kiedy pod skórką zauważymy powstające pęcherzyki powietrza, warzywo wyjmujemy z piekarnika, owijamy na 5-10 min. w wilgotną ściereczkę. Po tym czasie można już paprykę obierać ze skórki. Należy ją zdejmować ostrym nożem, ściągając z góry na dół.

file1267824968



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...