URODA I ZDROWIE

Jak obrać ze skórki paprykę i pomidory

5 marca 2010, dodał: Joanna

pomidory należy naciąć na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Następnie wykroić stwardniałe nasady szypułek. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie 10-15 sekund. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i natychmiast przelewamy zimną wodą. Teraz już bez problemu możemy zdjąć z nich nożem skórkę zaczynając od miejsc nacięcia.

Papryka bez skórki jest doskonała na zupy lub sosy. Z surowego warzywa zdjąć ją ciężko, należy więc wcześniej paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć skórką do góry na ruszcie w piekarniku i piec w temp. 200 st. Kiedy pod skórką zauważymy powstające pęcherzyki powietrza, warzywo wyjmujemy z piekarnika, owijamy na 5-10 min. w wilgotną ściereczkę. Po tym czasie można już paprykę obierać ze skórki. Należy ją zdejmować ostrym nożem, ściągając z góry na dół.

file1267824968


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

torebka - duża/pojemna czy mała/skr…
Co prawda torebek mam mało, ale znajdzie się jedna na bal karnawałowy wielkości...
Świąteczne przygotowania czas zaczą…
Ja w dekoracje się nie bawię, bo brak mi na to czasu. Wiadomo będzie...
Gdzie kupować ubranka i akcesoria d…
Ja najczęściej korzystam jednak z internetu. Ostatnio zakupiłam spacerówkę Flex ( euro-cart) z szerokim...
Hennowanie włosów Sahara Tazarine
Sahara Tazarine to słynna marokańska henna nadająca włosom piękny, jasnorudy odcień. Saharę można też oczywiście...