Jak obrać ze skórki paprykę i pomidory

5 marca 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

*  pomidory należy naciąć na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Następnie wykroić stwardniałe nasady szypułek. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie 10-15 sekund. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i natychmiast przelewamy zimną wodą. Teraz już bez problemu możemy zdjąć z nich nożem skórkę zaczynając od miejsc nacięcia.

Papryka bez skórki jest doskonała na zupy lub sosy. Z surowego warzywa zdjąć ją ciężko, należy więc wcześniej paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć skórką do góry na ruszcie w piekarniku i piec w temp. 200 st. Kiedy pod skórką zauważymy powstające pęcherzyki powietrza, warzywo wyjmujemy z piekarnika, owijamy na 5-10 min. w wilgotną ściereczkę. Po tym czasie można już paprykę obierać ze skórki. Należy ją zdejmować ostrym nożem, ściągając z góry na dół.

file1267824968



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...