Jak obrać gotowane jajka bez uszkodzeń? Zrób to, a skorupka odejdzie sama

27 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Gotowanie jajek to proces, który zawsze niesie ze sobą pewne ryzyko. Część jajek może pęknąć, a pozostałe trudno obrać, gdyż skorupka mocno trzyma się ich wnętrza. Każdy ma swoje metody na uniknięcie tych sytuacji, jednak nie zawsze sprawdzają się w praktyce. Jak gotować jajka, by na świątecznym stole prezentowały się bez zarzutu? W tym artykule podpowiadamy kilka skutecznych trików.

Smak jajek nieodłącznie kojarzy się z pysznym i sycącym śniadaniem. Przygotowując jajka do gotowania, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze, warto wybierać jajka niezbyt świeże, ale też nie takie, które mogą być zepsute. Najlepsze są takie, które mają ok. tygodnia. Po drugie, nie wolno wkładać do ciepłej wody jajek wyjętych prosto z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wyjąć je z chłodziarki kilka godzin przed planowanym gotowaniem. Po trzecie, powinny być umieszczone w letniej wodzie, a nie w gorącej. Inaczej na pewno popękają i staną się niezdatne do jedzenia.

jajka

Gotowane jajka z piekarnika

To może być zaskakujące, ale garnek z gorącą wodą to nie jest jedyny sposób na uzyskanie pysznych, dobrze ugotowanych jajek. Równie dobrze można poddać je działaniu wysokiej temperatury tam, gdzie zwykle pieczemy tylko ciasta z dodatkiem jajek. W piekarniku łatwo przygotujemy jajka na twardo, więc miłośnicy nieco bardziej miękkiej ich wersji nie będą usatysfakcjonowani. Wystarczy nagrzać piekarnik, a następnie ułożyć jajka bezpośrednio na ruszcie, lub umieścić je w brytfannie albo w naczyniu żaroodpornym. Po ok. 20 minutach przebywania w temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza powinny być gotowe. Po wyjęciu z piekarnika należy je płukać przez 5 minut w zimnej wodzie, aby były łatwiejsze do obrania ze skorupki.

Pieczenie jajek zapobiega ich pękaniu. To wygodna metoda zwłaszcza dla początkujących osób, którym brak doświadczenia w stosowaniu bardziej zaawansowanych kuchennych trików. Dzięki temu otrzymujemy pyszne i pełne wartości odżywczych jajka, które obierzesz bez żadnych trudności.

 



FORUM - bieżące dyskusje

wzmocnienie paznokci
A ja stosuję rózne olejki. Jaki się trafi. Kremy i olejki przeznaczone...
Desery z mascarpone
Ja robię do biszkopta krem lub masę z mascarpone. Krem to wiadomo, na...
mikolajki
Taaak... w szkole dostawało się zwykle maskotki i słodycze. I było mnóstwo rozczarowanych dzieciaków,...
Diety eliminacyjne - opinie
> lipstick napisał/a: > Jakie macie zdanie o dietach, w których rezygnuje się np....