Jak na naszą urodę wpływają orzechy i suszone owoce?

11 stycznia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

„Jesteś tym co jesz” – to popularne powiedzenie nie jest tylko wyświechtanym, marketingowym hasłem. Od lat badania w zakresie dietetyki i medycyny wskazują, że to jak się czujemy i starzejemy jest skorelowane z tym, co ląduje na naszym talerzu. Nic więc dziwnego, że chcąc dbać o swoją skórę, paznokcie i włosy, z pieczołowitą starannością powinniśmy komponować codzienne menu. Odpowiednio zbilansowana dieta może poprawić koloryt naszej skóry, może wzmocnić nasze włosy i wydłużyć paznokcie. Co więcej – nawet niewielkie zmiany i wprowadzenie określonych grup produktów może przyczynić się do lepszego samopoczucia, witalności i promiennego wyglądu. Wśród najczęściej wymienianych produktów, które powinny pojawić się w jadłospisie, są między innymi orzechy i suszone owoce. W jaki sposób te niepozorne przekąski mogą wpłynąć na nasz wygląd?

orzechy i suszone owoce

Orzechy a skóra i włosy

Orzechy posiadają przeciwutleniacze, które ochraniają przed szkodliwymi czynnikami – w tym przed promieniowaniem słonecznym. Naturalny filtr UV tworzy barierę, dzięki której skóra nie jest narażona na ewentualne odbarwienia.

Obecna witamina E powoduje, że skóra jest nawilżona i produkuje więcej kolagenu, który wpływa na jej elastyczność i sprężystość. Kolagen powoduje, że skóra starzeje się wolniej, jest bardziej napięta, a przy tym wygląda młodziej. Co więcej – regularne spożywanie orzechów zmniejsza opuchnięcia, cienie i obrzęki, które pojawiają się np. w okolicy naszych oczu.

Orzechy posiadają także witaminę B5, która sprzyja regeneracji skóry – w tym niwelowaniu blizn i rozstępów, które są wynikiem np. utraty masy ciała. Właściwości rozjaśniające i odżywcze potęgują nawilżenie, dzięki czemu skóra regeneruje się szybciej, samoistnie odbudowując uszkodzone włókna.

Orzechy mają zbawienny wpływ na nasze włosy – między innymi zapobiegając łupieżowi, regenerując i normalizując skórę głowy. Dlatego też jedząc regularnie orzechy (najlepiej bez dodatków soli czy czekolady) wzmocnisz swoje pasma, zmniejszając ich łamliwość i szorstkość. Bogata zawartość tłuszczu powoduje, że orzechy włoskie wzmacniają skórę głowy, niwelując wypadanie i łamanie się struktury włosa. Dzięki temu orzechy uważa się za doskonały lek przeciwko łysieniu – co jest zasługą przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, które stymulują mieszki włosowe do wzrostu.

Wśród orzechów, dietetycy szczególnie rekomendują:

  • Orzechy włoskie – posiadają ogrom wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasy, jod, fosfor i magnez, który zwiększa koncentrację,
  • Orzechy makadamia – odbudowują warstwę lipidową naskórka i przeciwdziałają utracie wody,
  • Orzechy brazylijskie – dzięki dużej ilości wapnia wzmacniają kości i są doskonałym źródłem żelaza,
  • Orzechy laskowe – regulują ciśnienie krwi i posiadają ogrom witaminy E,
  • Pistacje – zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę – które dbają o wzrok i zmniejszają ryzyko choroby zwyrodnieniowej.

Owoce suszone a skóra i włosy

Suszone owoce (np. morele suszone i śliwki) mają przeciwutleniacze, które wpływają pozytywnie na ciśnienie krwi, trawienie, pracę nerek, a także na pracę układu pokarmowego. Ponadto znajdziemy w nich witaminę A, która chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za najpopularniejsze choroby cywilizacyjne. Badania wskazały, że jedzenie nawet trzech morel dziennie dostarcza niezbędnej ilości przeciwutleniaczy, dzięki którym opóźnimy proces starzenia skóry. Wszystko to zasługa kompleksu witamin – C, A, E, D, PP, a także cynku, siarki, miedzi oraz wielu nasyconych kwasów tłuszczowych, które niwelują wszelkie problemy skórne oraz niedobory kolagenu.

Wspomniana już witamina A (czyli inaczej b-karoten) poprawia koloryt skóry, niwelując ewentualne przebarwienia i suchość naskórka. Co więcej – to właśnie witamina A jest głównym składnikiem, który pomaga w leczeniu trądziku pospolitego. Ponadto obecność selenu, krzemu czy siarki zmniejsza nadprodukcję łoju, działając antyseptycznie i przeciwzapalnie.