Czasem urządzamy kolację, lub wybieramy się do restauracji i przydałoby się wiedzieć, które wino najlepiej wybrać do swojego zamówienia, czy kolacji. Nieodpowiedni wybór może po prostu popsuć nam smak jedzenia.Co do czego dobrać? Dowiecie się z naszego artykułu.
Wina białe
Wina półwytrawne
Wina różowe półsłodkie
Przykład takiego wina to white zinfandel. Bardzo dobrze komponują się one z wszelkimi deserami.
Wina lekkie czerwone
Zaliczają się do nich przeważnie młode wina, o owocowym zapachu i smaku (np. beaujolais) zdarza się, że podaje się je jako aperitify. Zaleca się ich podawanie w temperaturze 12–14°C w prostych, ale lepiej zwężających się ku górze kieliszkach. Podawaj je do lżejszych (ale niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów oraz do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu.
Wina dojrzałe czerwone
Musisz uważać ,aby wina schładzać bardzo ostrożnie, do temperatury pokojowej czyli 15–18°C. Podawaj je koniecznie w kieliszkach wyraźnie zwężających się ku górze. Wina te podaje się do czerwonych mięs, dziczyzny , ostrzejszych, fermentowanych serów. Bardzo dobrze smakują również bez posiłku.
Wina słodkie
Idealnie komponują się z deserami i nadają się jako aperitify. Białe wina półsłodkie i słodkie podawaj również do niektórych ryb i gęsich wątróbek. Wina czerwone pasują do ostrzejszych serów. Wina słodkie muszą być schłodzone do temperatury 6–8°C . Serwuj je w małych, najlepiej zwężających się ku górze kieliszkach.
Wina naturalnie słodkie
Trzeba je pić schłodzone,tak samo jak wina słodkie. Podawaj je w małych kieliszkach i wyłącznie do deserów lub nawet po deserze, albo przed kawą.
Wina musujące
Serwuje się je w smukłych, kieliszkach na wysokiej nóżce, dzięki czemu wino lepiej zachowa swoją naturalną perlistość i umożliwi Ci delektowanie się jego zapachem.
Wino należy podawać schłodzone jednak nigdy zmrożone. Idealna temperatura to 6–9°C. Taką temperaturę osiągniesz najprościej wsadzając wino do tradycyjnego kubełka wypełnionego lodem na około 20 minut.
Wino musujące jest jednym z najbardziej klasycznych aperitifów – napojów podawanych przed posiłkiem, często mieszanych z likierami owocowymi. Dużym plusem tego wina jest fakt, że można podawać je do wszystkich potraw, lub pić bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach.