Jak łączyć wino z potrawami?

6 kwietnia 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Czasem urządzamy kolację, lub wybieramy się do restauracji i przydałoby się wiedzieć, które wino najlepiej wybrać do swojego zamówienia, czy kolacji. Nieodpowiedni wybór może po prostu popsuć nam smak jedzenia.Co do czego dobrać? Dowiecie się z naszego artykułu.

 

Wina białe

Te kwaśne oraz wytrawne, podawaj najlepiej  jako aperitify, czyli przed posiłkiem. Natomiast białe i różowe idealnie skomponuje się z rybami, sardynkami, białym mięsem, wędlinami i delikatnymi serami. Podawaj wino  delikatnie schłodzone, najlepiej w temperaturze 8–12°C.  Jest to bardzo ważne, ponieważ w wyższej temperaturze wina  tracą swoją świeżość i orzeźwiający charakter, a w ich bukiecie może zapach alkoholu może stać się zbyt dominujący.

Najlepiej serwuj je w kieliszkach o prostych, a także zwężających lub rozszerzających się ku górze ściankach. Kieliszki te powinny być trochę wyższe, niż te do win czerwonych.

Wina półwytrawne

Podawaj wina do ryb, białego mięsa, makaronów, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (ale nie do prawdziwków).

Wina różowe półsłodkie

Przykład takiego wina to  white zinfandel. Bardzo dobrze komponują się one  z  wszelkimi deserami.

 

Wina lekkie czerwone

Zaliczają się do nich przeważnie młode wina, o owocowym zapachu i smaku (np. beaujolais) zdarza się, że podaje się je jako aperitify. Zaleca się ich podawanie w temperaturze 12–14°C w prostych, ale lepiej zwężających się ku górze kieliszkach. Podawaj je  do lżejszych (ale niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów oraz  do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu.

 

 

 

Wina dojrzałe czerwone

Musisz uważać ,aby wina schładzać bardzo ostrożnie, do temperatury pokojowej czyli 15–18°C. Podawaj je koniecznie w kieliszkach wyraźnie zwężających się ku górze. Wina te podaje się do  czerwonych mięs, dziczyzny , ostrzejszych, fermentowanych serów. Bardzo dobrze smakują również bez posiłku.

 

 

Wina słodkie

Idealnie komponują się z deserami i nadają się jako aperitify. Białe wina półsłodkie i słodkie  podawaj również do niektórych ryb i gęsich wątróbek. Wina czerwone pasują  do ostrzejszych serów. Wina słodkie muszą być schłodzone do temperatury 6–8°C . Serwuj je w małych, najlepiej zwężających się ku górze kieliszkach.

 

 

Wina naturalnie słodkie

Trzeba je pić schłodzone,tak samo jak wina słodkie. Podawaj je w małych kieliszkach i  wyłącznie do deserów lub nawet po deserze,  albo przed kawą.

 

 

Wina musujące

Serwuje się je  w smukłych, kieliszkach na wysokiej nóżce, dzięki czemu wino lepiej zachowa swoją naturalną perlistość i  umożliwi Ci  delektowanie się jego zapachem.

Wino należy podawać schłodzone jednak nigdy zmrożone. Idealna  temperatura to  6–9°C. Taką temperaturę osiągniesz najprościej wsadzając wino do tradycyjnego kubełka wypełnionego lodem na około 20 minut.
Wino musujące jest  jednym z najbardziej klasycznych aperitifów – napojów podawanych przed posiłkiem, często mieszanych z likierami owocowymi. Dużym plusem tego wina jest fakt, że  można podawać  je do wszystkich potraw, lub pić bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz