Jak jeść czosnek – przepisy na smaczne dania!

14 lutego 2023, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Czosnek pomimo charakterystycznego zapachu i smaku, jest uznawany za naturalny antybiotyk. Sprawdźcie jakie posiada właściwości oraz jakie pyszne dania można z nim przyrządzić.

czosnek

Właściwości czosnku

Pomimo swoich niewielkich rozmiarów, to kryje w sobie aminokwasy, cukry, związki flawonoidowe, witaminy B,C i A, sole mineralne czy mikroelementy. Swój ostry zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które są bogate w siarczki oraz allicynę. Niestety najzdrowszy wypada w postaci surowej, jednak po obróbce wciąż zachowuje mnóstwo cennych właściwości.

Główne zalety jedzenia czosnku:

  • zwalcza infekcje
  • eliminuje pasożyty jelitowe
  • hamuje rozwój bakterii
  • działa odmładzająco
  • wspomaga walkę z nowotworami
  • obniża ciśnienie krwi
  • wspomaga trawienie

Zdecydowanie zalecamy spożywanie czosnku w okresie przeziębień. Warto więc profilaktycznie po niego sięgać aby zmniejszyć ryzyko złapania grypy. Ponadto czosnek działa podobnie jak aspiryna, zmniejsza lepkość krwi oraz powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Dzięki temu może Was uchronić przed zawałem serca czy udarem mózgu. Jeżeli zmagacie się z problemami trawiennymi, to tutaj również pomoże Wam ta biała kulka. Przyśpieszy wydzielanie żółci, usprawni pracę jelit i wyeliminuje nieprzyjemne wzdęcia.

ząbki czosnku

Nalewka czosnkowa

Co kupić?

  • 100 g rozdrobnionego czosnku
  • 1/2 litra czystej wódki
  • naczynie np. słoik

Przygotowanie:

Czosnek zalejcie wódką i odstawcie w ciepłe miejsce na 10 dni. Pamiętajcie, aby co jakiś czas wstrząsać naczyniem. Po upływie wskazanego czasu przecedźcie nalewkę i trzymajcie ją w lodówce. Spożywajcie ją dwa razy dziennie po 10-20 kropli, wymieszane w 1/4 szklance wody. Nalewka obniży Wasze ciśnienie krwi oraz cholesterol. Dodatkowo pomoże przy bólach reumatycznych. Po miesięcznej kuracji, koniecznie zróbcie sobie kilkutygodniową przerwę.

nalewka czosnkowa

Zupa czosnkowa

Co kupić?

  • 1 duża główka czosnku
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 1 mały seler
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule dymki
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odetnijcie górę główki czosnku, a reszty nie obierajcie z łupiny. Następnie włóżcie ją do małego, żaroodpornego naczynia i skropcie oliwą. Pieczcie przez ok 30 minut w 180 stopniach. Ziemniaki, cebulę oraz selera obierzcie i pokrójcie. W garnku rozgrzejcie oliwę i podsmażcie warzywa. Dodajcie pieprz oraz liść laurowy. Następnie dodajcie upieczony czosnek i zalejcie całość wywarem. Gotujcie jeszcze 20 minut. Wyjmijcie liście i kulki pieprzy, dodajcie śmietanę i zmiksujcie na gładki krem. Doprawcie do smaku i podawajcie np. z grzankami lub ulubionymi ziołami.

zupa czosnkowa

Czosnkowy sos

Co kupić?

  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml jogurtu
  • koperek
  • opcjonalnie: sól pieprz

Przygotowanie:

Wymieszajcie jogurt z przyprawami i dodajcie przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przegryzienia się. Dodawajcie do sałatek czy ulubionych dań.

sos czosnkowy

Risotto z czosnkiem niedźwiedzim

dodał: pinkmause

Co kupić?

Składniki:

  • 250 g szparagów
  •  2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 duża biała cebula
  •  50 g czosnku niedźwiedziego
  •  1 cytryna
  •  20 g mięty
  • 400 g ryżu arborio
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  250 ml białego wina

Przygotowanie:

Ugotujcie główki szparagów w osolonej wodzie. Pozostałe łodygi szparagów pokrójcie na kawałki o wielkości 1 cm. Obierzcie i drobno pokrójcie cebulę. Umyjcie liście czosnku, pozostawiając kwiaty do dekoracji. Jaśniejsze łodygi czosnku drobno posiekajcie. W rondlu podgrzejcie 1 łyżkę oleju, dodajcie pokrojoną cebulę i pokrojone łodygi czosnku niedźwiedziego i smażcie na małym ogniu przez około 10 min. Zmiksujcie: liście czosnku, 2 łyżki oliwy, skórkę i sok z 1/2 cytryny, 10 liści mięty i szczyptą soli i pieprzu. Do cebuli dodajcie ryż i wymieszać. Wlejcie wino i gotujcie na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawajcie gorący bulion. Proces powinien zająć ok. 20-25 min. Dodajcie szparagi i wymieszajcie. Gotujcie do miękkości. Podawajcie z pastą czosnkową, liśćmi mięty i czosnkowymi kwiatami.

risotto

Pieczywo czosnkowe

Co kupić?

  • bagietki
  • ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • starty ser

Przygotowanie:

Czosnek natnijcie gęsto i rozsmarujcie na bagietkach. Możecie również przecisnąć go przez praskę. Pieczywo skropcie oliwą i posypcie serem. Pieczcie do chrupkości.

pieczywo czosnkowe

Czosnek z grilla

dodał: Justyna

Co kupić?

  • 2 duże główki czosnku

Przygotowanie:

Czosnek zawińcie w folię i włóżcie do żaru. Po 15 minutach wyjmijcie i jeżeli jest miękki to rozsmarujcie na bagietce.

czosnek z grilla

 

zobacz również:

Czosnek – naturalny antybiotyk na przeziębienie i poprawę odporności

Czosnek niedźwiedzi w kuchni – właściwości i przepisy

Czosnek zapobiega rakowi?