W dzieciństwie przyjmowaliśmy ją w dużych ilościach i pod różnymi postaciami. Nasze mamy wiedziały od zawsze, że aby wzbogacić naszą odporność, należy podawać dużo witaminy C, ponieważ to jej główne działanie… ale czy na pewno? Sprawdź jakie inne zastosowanie ma witamina C.
Odkąd sięgamy pamięcią zawsze, gdy przychodził okres wzmożonego przeziębienia podczas wczesnej jesieni, byliśmy wręcz karmieni na potęgę witaminą C w różnych postaciach. Czasem były to cytrusy oraz inne owoce, ale głównie to tabletki w różnych postaciach- do połknięcia i rozpuszczalne w wodzie.
Witamina C, inaczej zwana kwasem askorbinowym, znalazła również swoje zastosowanie w kosmetologii. Znajdziemy ją głównie w kremach, maściach lub kosmetykach do makijażu. Jako silny utleniacz, witamina C zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry. Jeśli nie wiesz jak dobrać odpowiedni kosmetyk, w tej kwestii może pomóc Ci technik usług kosmetycznych.
Witamina C w naturalnym środowisku
No właśnie… gdzie możemy znaleźć witaminę C w naturalnym środowisku? O tym najlepiej będzie wiedział specjalista dietetyki! Jak już wspomnieliśmy wyżej, znajdziemy ją głównie w owocach i warzywach. Niegdyś uważano, że najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w kiwi. To nieprawda, ponieważ jak pokazują badania, na pierwszym miejscu jest, i tu zaskoczenie, żółta papryka. Zawartość witaminy C w jednej papryce jest taka, jak w 16 cytrynach! Jest to niemałe zaskoczenie…
Innymi naturalnymi źródłami witaminy C, są:
- jarmuż,
- pomarańcza,
- brokuł,
- papaja,
- brukselka,
- mango,
- czarna porzeczka,
- truskawki,
- kapusta.
Właściwości witaminy C
Witamina C od lat jest słynna z tego, że wspomaga odporność naszego organizmu. Nie jest jednak dla wszystkich oczywiste, że kwas askorbinowy jest także świetnym przeciwutleniaczem i m.in. opóźnia proces starzenia się np. skóry.
Spośród wielu zastosowań, jednym z głównych jest działanie przeciwnowotworowe oraz te, które poprawia pracę układu krążenia. Jeśli chodzi o przeziębienie, to lekarze nie do końca są zgodni co do jej zbawiennych właściwości. Mówi się, że witamina C podczas infekcji, wcale nie skraca czasu jej trwania oraz nie zmniejsza nasilenia objawów przeziębienia. Wykazano, że działa jedynie w 9-14%, a głównie sprawdza się w przypadku, gdy przyjmujemy ją systematycznie, a nie doraźnie i w trakcie, gdy infekcja się już rozwinie.
Czy można przedawkować Witaminę C?
Raczej nie jest to możliwe, ponieważ witamina C jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, a tym samym nie jest gromadzona w organizmie, dlatego jej nadmiary wydalane są wraz z moczem oraz potem.
Pamiętajmy zatem, że warto przyjmować Witaminę C pod różnymi postaciami. Polecamy przyjmować ją głównie w formie naturalnej, czyli w owocach i warzywach. Nie bójmy się wprowadzić ją do naszej codziennej diety.