Jak być eko w pracy? Butelki wielorazowe i szklane pojemniki

dodał: Alfa i Omega
Wprowadzenie ekologicznych nawyków na co dzień nie wymaga wielkich rewolucji. Zadbaj o czas, który spędzasz w pracy i zorganizuj go tak, by być bardziej eko. Przełoży się to nie tylko na dobro planety, ale często też na Twoje zdrowie, bo pozwoli na wprowadzenie pozytywnych nawyków. Sprawdź, jak być bardziej eko na co dzień.
Jak być bardziej eko i wprowadzić zdrowe nawyki na co dzień? Nawodnienie i butelki wielorazowe
Każdy dorosły człowiek powinien dziennie wypijać przynajmniej 2-2,5 litra płynów, a w czasie upałów nawet 4-5 litrów. Najlepiej wybierać wodę, która dostatecznie nawadnia, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie zawiera kalorii (ma to znaczenie, jeśli jesteś na redukcji) ani zbędnego cukru jak napoje i soki. Warto wyrobić sobie nawyk jej picia i nie zapominać o nim w pracy. Woda powinna być stałym elementem wyposażenia, dlatego ustaw ją na biurku i co jakiś czas popijaj powoli, małymi łykami, by lepiej się nawodnić. Naucz się również rozpoznawać sygnały odwodnienia, kiedy warto sięgnąć po kolejny łyk. Poczujesz wtedy nie tylko pragnienie, ale też:
- zmęczenie,
- osłabienie,
- ból głowy,
- zawroty głowy,
- zaburzenia koncentracji.
Odwodnienie może też doprowadzić do omdlenia, wystąpienia drgawek, zaburzeń świadomości, a w skrajnych przypadkach także do utraty przytomności, dlatego nie należy bagatelizować pierwszych symptomów1. Pamiętaj, by mieć wodę zawsze przy sobie oraz monitorować jej ilość. Będzie to przydatne zwłaszcza w początkowym okresie budowania nawyku. Tylko jak to wszystko zrobić bardziej eko?
Kupujesz wodę w osiedlowym sklepie blisko pracy, a może wybierasz słodkie napoje czy soki? Możesz być bardziej eko, oszczędzać, a także zmienić drobny nawyk na zdrowszy. Plastikowa butelka rozkłada się przez około 500 lat. Ponadto w wodzie butelkowanej może znajdować się mikroplastik, który później trafia do Twojego organizmu.
Wystarczy więc, że wybierzesz wielorazową butelkę, którą będziesz napełniać wodą z kranu. Nadaje się ona do picia, ale jeśli nadal masz wątpliwości, wybierz butelkę filtrującą BRITA z wymiennymi filtrami. Model Vital o nowoczesnym kształcie karafki ma pojemność 0,6 l. Zestaw zawiera 2 filtry do wody MicroDisc z naturalnym węglem aktywnym ze skorup orzechów kokosowych (to również eko rozwiązanie). Każdy z nich wystarcza na ok. 4 tygodnie użytkowania lub 60 litrów wody. Taki filtr pozwala zmniejszyć ilość chloru i innych substancji pogarszających smak i jakość wody (pestycydy, herbicydy, hormony) oraz redukuje mikrocząsteczki (≥ 15 μm). Jednocześnie pozostawia w wodzie minerały. Butelkę można myć w zmywarce i używać przez długi czas, redukując ilość plastikowych odpadów.
Jeśli potrzebujesz bardziej sportowego bidonu niż eleganckiej butelki-karafki na biurko, wybierz model Active o takiej samej pojemności i z tym samym filtrem. Bez problemu zabierzesz go nawet do pracy w terenie, przymocowując za praktyczny pasek do plecaka lub torby. Ten wielorazowy bidon również można myć w zmywarce.
Pojemniki na jedzenie do pracy – szklane czy plastikowe? Jak być eko?
Paczkowane, gotowe jedzenie, które kupujesz od cateringu w pracy lub w sklepie jest nie tylko mniej zdrowe niż w domu i wysokokaloryczne, ale też generuje dużą ilość plastikowych odpadów. Pojemników nie można ponownie wykorzystać, więc trafiają do kosza na śmieci. Dlatego lepiej przygotowywać lunch w domu, wykorzystując np. metodę meal prep, czyli planowania i gotowania na kilka dni. Będzie zdrowiej, smaczniej i lepiej dla Twojego portfela. Ale jak jeszcze być w tym temacie bardziej eko na co dzień? Zdecyduj się na odpowiednie opakowania. Pojemniki na jedzenie do pracy szklane lub plastikowe wielokrotnego użytku będą lepsze niż jednorazowe. Które lepiej wybrać?
Pudełka plastikowe są lekkie i wygodne do przenoszenia. Warto jednak sprawdzić, czy nadają się do mikrofalówki i czy są wykonane z bezpiecznego oraz trwałego materiału. Tanie tworzywo może się odkształcać i rysować. Często też trudno je domyć, a pod wpływem niektórych produktów spożywczych mogą zmieniać kolor. Są bardziej eko niż jednorazowe, ale trudniejsze do recyklingu niż szklane. Mogą też uwalniać cząsteczki mikroplastiku, które trafiają do Twojego lunchu.
Pojemniki na jedzenie do pracy szklane to najbardziej ekologiczny wybór. Ich jedynym minusem jest ciężar. Mogą też się zbić, ale raczej przy upadku, a nie codziennym używaniu. Można w nich podgrzewać. Warto wybrać takie, które będą żaroodporne, dzięki czemu jedzenie łatwo zrobić w piekarniku. Nie odbarwiają się, nie odkształcają i nie przejmują zapachów potraw. Nadają się w 100% do recyklingu i nie uwalniają mikroplastiku. Będą doskonałym uzupełnieniem dla wielorazowych butelek lub bidonu BRITA. Zobacz również, w jaki sposób stworzyć eko dom.
1 https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/woda-na-zdrowie.