Jajka z farszem pasztetowym
prosta i smaczna przekąska na małe i duże przyjęcie
będziemy potrzebować:
- kilka jajek
- kawałek pieczonego pasztetu wieprzowego
- trochę majonezu
- trochę świeżego koperku
- kilka liści sałaty
- marchewkę
- do smaku: sól, paprykę mieloną słodką
przygotowanie: 6 jajek umyłam i włożyłam do rondla, zalałam je zimną wodą i dodałam 1 małą łyżeczkę soli, doprowadziłam do wrzenia a następnie przykryłam rondel pokrywką i zestawiłam z ognia. Zostawiłam tak na 10 min. po czym gorącą wodę odlałam i zalałam jajka zimną żeby ostygły. Potem obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki. Delikatnie wyjęłam żółtka i przełożyłam je do miski. Dodałam ok. 100 g pasztetu – pieczonego przez siebie pasztetu z wieprzowiny, ale może być taki z puszki. Pasztetu powinno być objętościowo przynajmniej tyle ile żółtek. Dodałam też 4 łyżeczki majonezu i garść posiekanych listków koperku. Zmiksowałam na gładką masę. Doprawiłam ją odrobiną soli i papryki słodkiej. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam porcje do każdego białka. Jajka ułożyłam na sałacie i przybrałam koperkiem oraz „kwiatkami” z plasterków gotowanej marchewki.