Jajka po hiszpańsku
Składniki:
– 100 g cienkiej kiełbasy
– 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)
– 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona
– 2 pomidory
– cebula
– 1 ząbek czosnku
– szczypiorek z cebulką
– 4 jajka
– oliwa
– masło
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek.