Jajka po hiszpańsku

25 października 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 100 g cienkiej kiełbasy

– 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)

– 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona

– 2 pomidory

– cebula

– 1 ząbek czosnku

– szczypiorek z cebulką

– 4 jajka

– oliwa

– masło

– sól

– pieprz

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek.

file1382729521