Jajka na twardo w sosie z ogórkami kiszonymi
Artykuł zewnętrzny
Polacy uwielbiają jajeczne przekąski, ale też sosy, mamy więc dobrą wiadomość, bo to danie zaspokaja te pragnienia. Ugotowane na twardo jaja świetnie komponują się w delikatnym sosie śmietanowym z kwaśnymi ogórkami. Doskonała przekąska nie tylko na imprezę, ale też danie śniadaniowe lub po prostu przekąska na lunch, podawana z chrupiącą bagietka i świeżymi ziołami świetnie zaspokaja głód i dodaje energii.
składniki:
7 jajek
garść koperku i szczypiorku
2 dymki
2 ogórki kiszone
łyżka oleju
łyżka majonezu
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietanki 18 %
sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, obrać. Przekroić na pół. Zioła umyć i posiekać. Dymkę i ogórki obrane posiekać w kostkę lub paseczki. Jedno z żółtek rozetrzeć z olejem i majonezem, dodać posiekane białko dodać śmietanę i jogurt, doprawić do smaku, dodać zieleninę, ogórki i cebulkę. Ugotowane jaja polać sosem, udekorować ulubionymi ziołami, doprawić pieprzem (może być kolorowy pieprz lub czerwony).