Jajka na śniadanie to więcej niż tradycja. Oto dlaczego warto zaczynać dzień właśnie od nich

8 kwietnia 2025, dodał: Marta Dasińska

Jedzenie jajek na śniadanie nie jest przełomowym pomysłem. Jajka nie tylko są bogate w białko i mają mało kalorii, ale są również łatwe w przygotowaniu, szeroko dostępne, stosunkowo tanie i niezwykle sycące.

Istnieje wiele powodów, dla których jajka powinny stanowić istotną część diety. Nie tylko oferują różnorodność kulinarną — jajka na twardo, omlety, jajka faszerowane i wiele innych — są również źródłem białka, wapnia, witamin i składników odżywczych.

Jedno duże gotowane jajko ma około 77 kalorii i zawiera: witaminy A, B5, B12, D, E, K, B6, kwas foliowy, fosfor, selen, wapń, cynk, 6 g białka i 5 g zdrowych tłuszczów. Zawierają również zdrowe dla serca nienasycone tłuszcze. Jajka są zatem niezwykle zdrowe i dlatego nazywane są „naturalną multiwitaminą”, która znajduje się na szczycie wielu list superfoods. Bardzo ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że większość składników odżywczych znajduje się w żółtku, natomiast białko zawiera wyłącznie białko.

Prawdą jest, że ​​jajka (szczególnie żółtka jaj) mają wysoką zawartość cholesterolu (około 186 mg). Jednak przed wyeliminowaniem jaj z menu warto zapoznać się z międzynarodowym badaniami, które jasno dowodzą, że jajka w diecie nie podnoszą poziomu cholesterolu u około 70% osób, natomiast u 30% osób nazywanych „osobami hiper-odpowiadającymi”, jedzenie jajek może podnieść poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, ale jest to wzrost bardzo niewielki. Istotnym faktem jest potwierdzona teza, że jajka podnoszą poziom dobrego cholesterolu (lipoprotein o wysokiej gęstości, HDL), który obniża ryzyko chorób serca, udaru i innych problemów zdrowotnych. Według jednego z badań klinicznych jedzenie dwóch jaj dziennie przez sześć tygodni zwiększyło poziom HDL o 10%.

Czym jest cholina zawarta w jajkach?

Cholina jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która często jest łączona z witaminami z grupy B. Jest wykorzystywana do budowy błon komórkowych i pomaga wytwarzać cząsteczki sygnałowe w mózgu. Jedno jajko ugotowane na twardo zawiera około 147 mg choliny, co stanowi 27% dziennej wartości zalecanej przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Dodatkowo żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, pomocnych przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w oczach. Jaja są również bogate w witaminę A, która jest korzystna dla zdrowia oczu.

Spożywanie odpowiedniej ilości białka w diecie to ważny sposób na poprawę zdrowia organizmu. Każde jajko zawiera około 6 g białka, a także pomocne aminokwasy. Spożywanie dziennej porcji białka może pomóc w kontrolowaniu masy ciała, zwiększeniu masy mięśniowej, obniżeniu ciśnienia krwi i wzmocnieniu kości. I dodatkowo jedzenie jajek na śniadanie może sprawić, że będziemy czuć się sytymi przez dłuższy czas — jest to zazwyczaj przypisywane wysokiej zawartości białka w jajkach. Badania wskazują, że jedzenie jajek na śniadanie może zmniejszyć spożycie kalorii w dalszej części dnia i sprzyjać utracie tłuszczu. Zatem niezależnie od tego, czy jemy omlet czy jajko na twardo na śniadanie – to naprawdę bardzo dobry wybór. Wisienką na torcie jest to, że jajka są tanie, pyszne i pasują niemal do każdego dania.

Jak przygotować jajka na śniadanie?

Składniki:
– 2 jajka
– 8 plasterków boczku
– 250 gramów sałaty (mix sałat)
– 50 gramów jogurtu naturalnego
– 3 łyżeczki musztardy
– sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować we wrzącej wodzie (około 6 minut). Opłukać zimną wodą i ostrożnie obrać. Przekroić jajka na pół. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni, aż będzie chrupiący z obu stron. Opłukać sałatę i osączyć z wody (odwirować). Wymieszać jogurt i musztardę i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć sałaty na talerzach, skropić dressingiem i położyć na niej boczek i przekrojone na pół jajka. Doprawić pieprzem.