Liście rzodkiewki jak szpinak z jajkiem sposoby na liście rzodkiewki

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście. I to jest błąd. Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.

Czas: 15 minut

Składniki :

  • listki od 2 pęczków rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • garść pokrojonego koperku
  • natka pietruszki

Listki rzodkiewki umyć, przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte. Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło (1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut, dodać koper.  Posolić i posypać pieprzem. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone. Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej – posypać natką.

Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam – używam potem do dekorowania jajek na talerzu .

file1299654525