Liście rzodkiewki jak szpinak z jajkiem sposoby na liście rzodkiewki
Artykuł zewnętrzny
Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście. I to jest błąd. Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.
Czas: 15 minut
Składniki :
- listki od 2 pęczków rzodkiewki
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony
- garść pokrojonego koperku
- natka pietruszki
Listki rzodkiewki umyć, przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte. Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło (1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut, dodać koper. Posolić i posypać pieprzem. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone. Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej – posypać natką.
Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam – używam potem do dekorowania jajek na talerzu .