Liście rzodkiewki jak szpinak z jajkiem sposoby na liście rzodkiewki

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście. I to jest błąd. Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.

Czas: 15 minut

Składniki :

  • listki od 2 pęczków rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • garść pokrojonego koperku
  • natka pietruszki

Listki rzodkiewki umyć, przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte. Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło (1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut, dodać koper.  Posolić i posypać pieprzem. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone. Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej – posypać natką.

Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam – używam potem do dekorowania jajek na talerzu .

file1299654525



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...