Liście rzodkiewki jak szpinak z jajkiem sposoby na liście rzodkiewki

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście. I to jest błąd. Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.

Czas: 15 minut

Składniki :

  • listki od 2 pęczków rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • garść pokrojonego koperku
  • natka pietruszki

Listki rzodkiewki umyć, przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte. Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło (1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut, dodać koper.  Posolić i posypać pieprzem. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone. Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej – posypać natką.

Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam – używam potem do dekorowania jajek na talerzu .

file1299654525



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...