Imprezowe jajka faszerowane pieczarką i cebulką

24 kwietnia 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny
O jajkach mówi się różnie. Jedni mówią, że można zjeść na tydzień tylko dwa, ponieważ podwyższają cholesterol, inni mówią, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. A przecież wiemy, że jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nie jestem dietetykiem, ale wiem, kiedy mój organizm domaga się tego produktu w jakich ilościach. Uważam, że wszystko w odpowiednich porcjach nie jest szkodliwe.
Jak się przyjęło na Wielkanoc jajko jest symbolem nowego życia i to akurat jest prawda. Dlatego ja postanowiłam przygotować jajka faszerowane. Zrobiłam je na dwa sposoby.
Jeden każdy zna i nie jest on nowatorski, a drugi no… to zależy od upodobań. :)

jajka faszerowane pieczarką i cebulką:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • jajka przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć
  • przesmażyć pieczarki z cebulką ( drobno pokrojone)
  • jak ostygnął dodać żółtka
  • widelcem je rozkruszyć
  • dodać sól i pieprz
  • kilka łyżek majonezu
jajka faszerowane tuńczykiem:
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć i dodać do tuńczyka
  • rozdrobić tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • składniki wymieszać z chrzanem tartym

Ciekawa jestem innych przepisów na faszerowane jajka

Smacznego!!!