Imprezowe jajka faszerowane pieczarką i cebulką
Artykuł zewnętrzny
O jajkach mówi się różnie. Jedni mówią, że można zjeść na tydzień tylko dwa, ponieważ podwyższają cholesterol, inni mówią, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. A przecież wiemy, że jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nie jestem dietetykiem, ale wiem, kiedy mój organizm domaga się tego produktu w jakich ilościach. Uważam, że wszystko w odpowiednich porcjach nie jest szkodliwe.
Jak się przyjęło na Wielkanoc jajko jest symbolem nowego życia i to akurat jest prawda. Dlatego ja postanowiłam przygotować jajka faszerowane. Zrobiłam je na dwa sposoby.
Jeden każdy zna i nie jest on nowatorski, a drugi no… to zależy od upodobań. :)
jajka faszerowane pieczarką i cebulką:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- jajka przekroić na połówki
- żółtka wydrążyć
- przesmażyć pieczarki z cebulką ( drobno pokrojone)
- jak ostygnął dodać żółtka
- widelcem je rozkruszyć
- dodać sól i pieprz
- kilka łyżek majonezu
jajka faszerowane tuńczykiem:
- 5 ugotowanych jajek na twardo
- przekroić na połówki
- żółtka wydrążyć i dodać do tuńczyka
- rozdrobić tuńczyka z puszki w sosie własnym
- składniki wymieszać z chrzanem tartym
Ciekawa jestem innych przepisów na faszerowane jajka
Smacznego!!!