Jajecznica z boczniakami
Artykuł zewnętrzny
moja wersja jajecznicy z pysznymi boczniakami
składniki:
- 10 jajek
- 5 sporych boczniaków
- 15-20 dag żółtego sera o ostrzejszym smaku
- kawałek białej części pora (ok. 5 cm) lub mała cebulka
- do smaku: sól, pieprz, troszkę vegety
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 3-4 łyżki masła
sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Boczniaki oczyścić, pokroić w paseczki. Pora lub cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę albo pora, zeszklić, dodać grzyby i smażyć ok.5 min.. Wbić jajka, dodać nieco soli, pieprzu mielonego i vegety. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać ser i smażyć jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji jajecznicy takiej jaką się lubi. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.