Jajecznica po chińsku
Zobaczcie oryginalny przepis na jajecznicę po chińsku. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnej wersji. Pamiętajcie jedynie, aby jajka były świeże z klasy 0 lub 1.3.
Co nieco o jajkach
Jajka to bardzo ważny element zdrowej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin.Pozytywnie wpływają na skórę, włosy, paznokcie i urodę. Wszystko dzieje się za sprawą witamin A,B, D, E i K oraz żelaza, cynku oraz manganu. W żółtku znajdziecie sporą dawkę lecytyny, która działa odżywczo oraz nawilżająco. Z kolei zawarte w nich fosfolipidy, korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową .Białko jaja kurzego bez wątpienia charakteryzuje się wysoką jakością, a jego aminogram uznawany jest jako punkt odniesienia do oceny wartości odżywczej innych białek.
Kolejnym, cennym składnikiem żółtka są barwniki – ksantofil i luteina, które czuwają nad walką z wolnymi rodnikami, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiegają odkładaniu się w ścianach tętnic złogów. Jedzenie jajek wpływa również na poprawę skóry i wzmocnienie kości. Smak i wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą.
Przepis
Co kupić?
- 4 jajka
- łyżeczka cukru
- olej sezamowy brązowy
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Jajka wbijcie do miski i dokładnie roztrzepcie pałeczkami lub widelcem. Następnie dodajcie pozostałe składniki i smażcie na oleju, jak zwykłą jajecznice. Podawajcie z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje również z makaronem sojowym lub ryżowym, jako danie obiadowe.