Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami

1 grudnia 2016, dodał: mlem
Artykuł zewnętrzny

Składniki  (6 szt.)

na babeczki:

200 g ugotowanej fasoli czarnej,

2 jajka,

1 łyżka posiekanego koperku,

40 g pomidorów suszonych,

2 łyżki kwaśnej śmietany,

sól do smaku,

 pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku.

pozostałe:

1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczka sosu worcestershire,

1 duży pomidor,

2 łyżki pasty pomidorowej,

1 łyżka salsy paprykowej,

szczypta cukru,

kilka listków świeżej kolendry,

 świeża bazylia.

 

Przygotowanie:

Całe jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy koperek, pokrojone drobno pomidory suszone i fasolę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną masę przekładamy do sylikonowych foremek na babeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim posiekany w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, worcestershire, pastę pomidorową, salsę i całość podsmażamy ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gesty można  dodać 1-2 łyżki wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy świeżych listków kolendry.

Babeczki podajemy z gęstym sosem, a całość ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego.

 

Do jajek dodajemy zimną fasolę, żeby się jajka nie ścięły pod wpływem ciepła.