Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami
Składniki (6 szt.)
na babeczki:
200 g ugotowanej fasoli czarnej,
2 jajka,
1 łyżka posiekanego koperku,
40 g pomidorów suszonych,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
sól do smaku,
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku.
pozostałe:
1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka sosu worcestershire,
1 duży pomidor,
2 łyżki pasty pomidorowej,
1 łyżka salsy paprykowej,
szczypta cukru,
kilka listków świeżej kolendry,
świeża bazylia.
Przygotowanie:
Całe jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy koperek, pokrojone drobno pomidory suszone i fasolę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną masę przekładamy do sylikonowych foremek na babeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim posiekany w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, worcestershire, pastę pomidorową, salsę i całość podsmażamy ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gesty można dodać 1-2 łyżki wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy świeżych listków kolendry.
Babeczki podajemy z gęstym sosem, a całość ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego.
Do jajek dodajemy zimną fasolę, żeby się jajka nie ścięły pod wpływem ciepła.